Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Stormaktslåda

Ett matigt och aptitligt recept på Stormaktslåda som är Närkes nya landskapsrätt. Du gör den av bland annat högrev, lök, vitlök, porter, grädde och svartvinbärsgelé. Servera den härliga grytan med potatismos och purjolöksfräs.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Skala och skär moroten i 2-3 cm stora bitar. Skala och finhacka löken och vitlöken. Lägg ner grönsakerna i en ugnssäker kastrull eller gryta tillsammans med köttet, enbär, porter, kalvfond, soja och vatten.
  3. Ställ in i ugnen 3-6 timmar, tills köttet är riktigt mört. Vänd köttet i såsen någon gång under tillagningen.
  4. Mos: Skala och skär potatis och palsternacka i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av och pressa potatis och palsternacka i potatispress. Rör ner smöret.
  5. Värm mjölk och grädde. Vispa i gräddmjölken i moset och tillsätt salt och peppar.
  6. Purjolöksfräs: Ansa och skär purjolöken i strimlor. Skär sidfläsket i cm ­stora tärningar och stek i smör 3-5 minuter, tills de fått färg.
  7. Tillsätt purjolöken och låt den fräsa med någon minut. Låt fläsk och purjolök rinna av på hushållspapper.
  8. Ta upp köttet ur grytan när det är klart och rulla in i smörpapper, håll varmt.
  9. Sila ner skyn i en kastrull. Red med majsstärkelse utrörd i grädden. Koka upp såsen och låt sjuda några minuter. Krydda med salt och peppar. Tillsätt svartvinbärsgelén.
  10. Skär köttet i skivor, lägg det på moset, häll sås runt om och toppa med purjofräset.

För alla

Gör glutenfri: välj porter eller annan öl med låg glutenhalt.
Gör laktosfri: använd laktosfria mjölkprodukter, kontrollera innehållet i fonden.
Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölkprodukterna med mjölkfria alternativ, kontrollera innehållet i fonden.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg högrev i tjocka skivor
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 krossade enbär
  • 3 dl Stormaktsporter eller annan porter
  • 2 msk konc kalvfond
  • 1/2 dl japansk soja
  • 1 dl vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 1/2 msk svartvinbärsgelé
  • majsstärkelse (Maizena)
  • salt
  • vitpeppar
Mos
  • 500 g potatis
  • 500 g palsternacka
  • 1 msk smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
Purjolöksfräs
  • 10 cm purjolök
  • 150 g varmrökt sidfläsk
Lägg till i inköpslistan