Stormaktslåda

Betyg 3.7 av 5.
20 personer har röstat
9
Stormaktslåda

Ett matigt och aptitligt recept på Stormaktslåda som är Närkes nya landskapsrätt. Du gör den av bland annat högrev, lök, vitlök, porter, grädde och svartvinbärsgelé. Servera den härliga grytan med potatismos och purjolöksfräs.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2010

Stormaktslåda

Ingredienser

4 portioner
1 kg  högrev i tjocka skivor
1   morot
1   gul lök
2   vitlöksklyftor
4   krossade enbär
3 dl  Stormaktsporter eller annan porter
2 msk  konc kalvfond
1/2 dl  japansk soja
1 dl  vatten
1 dl  vispgrädde
1 1/2 msk  svartvinbärsgelé
majsstärkelse (Maizena)
salt
vitpeppar

Mos

500 g  potatis
500 g  palsternacka
1 msk  smör
2 dl  mjölk
1 dl  vispgrädde

Purjolöksfräs

10 cm  purjolök
150 g  varmrökt sidfläsk

För alla

Gör glutenfri: välj porter eller annan öl med låg glutenhalt.
Gör laktosfri: använd laktosfria mjölkprodukter, kontrollera innehållet i fonden.
Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölkprodukterna med mjölkfria alternativ, kontrollera innehållet i fonden.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.7 av 5.
20 personer har röstat

Kommentarer

Tyvärr blev den misslyckad. Köttet blev inte mört. Lite halvsegt. Föll absolut inte isär. Fick vara i ugnen fyra timmar först. Sedan skulle vi ha ugnen till annat. Tog ut grytan och satte lock på så att värmen skulle hållas kvar. Satte in den två timmar senare i ytterligare två timmar. Jag gjorde dubbel sats och ökade även vätskemängden till det dubbla. Var det fel? Eller var det dålig kvalite på köttet? Besviken…

Fredrik

2022-12-18

Hej Fredrik! Så tråkigt att höra att köttet inte blev mört. Det är mycket möjligt att det är kvaliteten på köttet som gjorde att det inte blev mört. Om din ICA har en köttdisk så passa på att fråga personalen om tips och råd, de brukar ha grymma tips på både vad gäller val av kött och hur du ska tillaga det. 😊 Hälsningar Elina

Redaktionen

2022-12-21

Så god sås, lagat många gånger helt enligt recept fast i tryckkokare. Kör 45 min, reducera såsen en del för det finns mer vätska kvar pga tryckkokning. Ett lyxigt långkok med kött som faller isär i god sås på bara en timme. Skulle önska att Ica testade fler recept för tryckkokare.

Niklas

2019-11-01

Fantastiskt god, jag har gjort den många gånger! Det går lika bra med rödvin om man inte har porter hemma.

Carina

2017-11-12

Testa liknande recept

Mustig gryta på högrev
Betyg 3.6 av 5.
20 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Rustik portergryta med palsternacksmos
Betyg 4.1 av 5.
74 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Porterbräserad märgpipa
Betyg 3.1 av 5.
15 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Porterstek
Betyg 3.8 av 5.
36 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Stenbergs portergryta med bacon och purjolök
Betyg 4.5 av 5.
58 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kalops med smak av balkan
Betyg 3.3 av 5.
17 personer har röstat
Över 60 min att tillaga