Stormaktslåda

15
8
Stormaktslåda

Ett matigt och aptitligt recept på Stormaktslåda som är Närkes nya landskapsrätt. Du gör den av bland annat högrev, lök, vitlök, porter, grädde och svartvinbärsgelé. Servera den härliga grytan med potatismos och purjolöksfräs.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2010

Stormaktslåda

Ingredienser

4 portioner
1 kg
högrev i tjocka skivor
1
morot
1
gul lök
2
vitlöksklyftor
4
krossade enbär
3 dl
Stormaktsporter eller annan porter
2 msk
konc kalvfond
1/2 dl
japansk soja
1 dl
vatten
1 dl
vispgrädde
1 1/2 msk
svartvinbärsgelé
-
majsstärkelse (Maizena)
-
salt
-
vitpeppar

Mos

500 g
potatis
500 g
palsternacka
1 msk
smör
2 dl
mjölk
1 dl
vispgrädde

Purjolöksfräs

10 cm
purjolök
150 g
varmrökt sidfläsk

För alla

Gör glutenfri: välj porter eller annan öl med låg glutenhalt.
Gör laktosfri: använd laktosfria mjölkprodukter, kontrollera innehållet i fonden.
Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölkprodukterna med mjölkfria alternativ, kontrollera innehållet i fonden.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

15

Kommentarer

Niklas

2019-11-01

Så god sås, lagat många gånger helt enligt recept fast i tryckkokare. Kör 45 min, reducera såsen en del för det finns mer vätska kvar pga tryckkokning. Ett lyxigt långkok med kött som faller isär i god sås på bara en timme. Skulle önska att Ica testade fler recept för tryckkokare.

Carina

2017-11-12

Fantastiskt god, jag har gjort den många gånger! Det går lika bra med rödvin om man inte har porter hemma.

Redaktionen

2013-11-07

Hej Lena! När vi lagat upp denna rätt kunde det variera alltifrån 3–6 timmar innan köttet var riktigt mört. Det hela beror på köttets kvalité. Vill man kunna planera så är det ju bättre att utgå ifrån att det kan ta 6 timmar. Grytan blir heller inte dålig om den får stå och vila efter att den är färdigkokt, snarare tvärtom. Lycka till!

Testa liknande recept