ÖVER 60 MIN | Medel

Porterstek

Njut av en saftig porterstek av högrev med sötma från svarta vinbär. Ett praktiskt långkok där ölet porter ger den karaktäristiska smaken. En klassisk rätt som funkar för alla festliga tillfällen.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala lök, vitlök och morötter. Skär grönsakerna i grova bitar.
  2. Bryn köttet i smöret i en gryta och lyft upp det på en tallrik. Bryn grönsakerna i samma gryta.
  3. Lägg tillbaka köttet i grytan med grönsakerna.
  4. Tillsätt porter, soja, salt och vatten. Lägg ner lagerbladen. Koka upp och skumma av. Sätt på locket och låt sjuda ca 2 timmar tills köttet är mört. Skumma då och då.
  5. Ta upp köttet och morötterna och lägg på en tallrik. Sila buljongen i en bunke. Skölj ur grytan och häll tillbaka buljongen. Koka ihop buljongen ca 5 minuter.  Blanda saften med majsstärkelsen och grädden och vispa ner det i buljongen. Koka upp och sjud ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  6. Skiva köttet och servera med sås, morötter, kokt potatis och Pressgurka.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria ersättningsprodukter av smör och grädde.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 morot
  • ca 1200 g benfri högrev i bit eller fransyska
  • 1 msk smör
  • 50 cl porter
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1/2 tsk salt
  • 4 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 2 msk konc svartvinbärssaft
  • 1 1/2 msk majsstärkelse
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar
Till servering
  • kokt potatis
  • morötter från koket
  • pressgurka

Näringsvärde
Per portion

Energi 1925 kJ / 461 kCal