Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Rustik portergryta med palsternacksmos

Rustik portergryta med palsternacksmos är ett riktigt höjdarrecept med ljuvliga och djupa smaker. Köttet blir otroligt saftigt, smakrikt och mört och ofattbart gott till palsternacksmoset. Servera gärna med haricots verts, bacon och svartvinbärsgelé.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 38, 2011
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skölj av köttet i kallt vatten. Putsa det fritt från senor och skär i 3 x 3 cm stora tärningar. Skala och skär lök och vitlök i grova bitar.
  2. Bryn köttbitarna runtom i matfettet i en gryta. Tillsätt lök och vitlök och fräs i ca 2 minuter. Krydda med salt och peppar.
  3. Häll på porter, soja och vatten. Lägg ner lagerbladen. Koka upp och skumma av. Sätt på lock och låt sjuda 1 1/2–2 timmar tills köttet är mört. Hit kan förberedas.
  4. Palsternacksmos: Skala och skär potatis och palsternacka i bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och mosa. Vispa ner mjölk och matfett. Smaka av med salt och peppar.
  5. Knaperstek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Koka haricots verts enligt anvisning på förpackningen.
  6. Ta upp köttet och sila buljongen. Skölj ur grytan och häll tillbaka buljongen. Rör ner gelén och majs-stärkelsen utrörd i grädden. Koka upp och sjud ca 2 minuter. Lägg ner köttet i såsen och låt allt bli varmt. Servera grytan med moset, bacon, haricots verts och svartvinbärsgelé.

Tips

Koka köttet mört och ställ i kylen över natten så ligger du steget före.

Ingredienser

Portioner: 4
  • ca 800 g benfri högrev i bit
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör eller margarin
  • 50 cl porter
  • 1/2 dl kinesisk soja
  • 2 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 140 g tärnat bacon
  • 250 g haricots verts
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 dl vispgrädde
  • svartvinbärsgelé till servering
  • salt och peppar
Palsternacksmos
  • 500 g mjölig potatis
  • 500 g palsternacka
  • 2 dl mjölk (gärna 3 %)
  • 1 msk smör eller margarin
Lägg till i inköpslistan