Högrev bräserad i svagdricka och enbär med syltade tranbär | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Högrev bräserad i svagdricka och enbär med syltade tranbär

Långkokt högrev bräserad i svagdricka med enbär, lagerblad, morötter och syltade tranbär. Koka ihop den mustiga buljongen när köttet är klart och använd som bas till gräddsås. Servera högreven som en skivad stek med gröna bönor, tranbär och potatis. Riktig festmat. Tips! I tryckkokaren halveras koktiden.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Putsa köttet och krydda med salt och peppar. Bryn köttet runt om i hälften av matfettet.
  2. Skala och tärna lök och morötter. Fräs dem i matfettet i en stor kastrull tills de får fin färg.
  3. Tillsätt svagdricka, enbär, lagerblad och buljongtärning. Lägg i köttet och tillsätt vatten så att köttet nästan täcks. Låt sjuda 2-3 timmar.
  4. Syltade tranbär: Koka upp ättikssprit, socker och vatten med kanelstång och nejlikor och lägg sedan i tranbären. Låt koka upp och dra sedan kastrullen från plattan och låt stå minst 1 timme.
  5. Lyft upp köttet och rulla in det i smörpapper så länge. Sila av grönsaker och kryddor från buljongen och koka ner buljongen till hälften. Tillsätt grädden, koka yttrligare ca 5 minuter. Red av med majsstärkelse utblandat med lite vatten. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt gelé.
  6. Skär köttet i skivor och värm eventuellt upp det försiktigt i ugnen om det svalnat för mycket. 
  7. Till servering: Servera med varm gräddsås, syltade tranbär, potatispuré och kokta gröna bönor.

Koka i tryckkokare: Följ receptet men minska på mängden vätska till 3 dl svagdricka och 1 dl vatten (för 4 port). Koka ca 45 minuter.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. Servera med lämplig potatispuré. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: det finns svagdricka med en glutenhalt under 10 mg gluten per liter (se SLV.se)
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut grädden mot havre-, soja- eller risalternativ.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg högrev
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 msk smör eller margarin
  • 6 dl svagdricka
  • 10 enbär
  • 1 lagerblad
  • 1 köttbuljongtärning
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk maizena majsstärkelse
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • ev svartvinbärsgelé
Syltade tranbär
  • 1/2 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl socker
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • 5 hela nejlikor
  • 2 dl frysta tranbär
Till servering
  • potatispuré
  • gröna bönor
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 5018 kJ / 1201 kCal