Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Storbiff med timjangräddsås

Storbiff med timjangräddsås är en oerhört god rätt som bjuder smaklökarna på en fantastisk upplevelse. Den saftiga biffen får smak av dijonsenap och avslutas i ugnen. Såsen görs från grunden där kryddor som timjan och buljong ger ett rejält lyft. Servera med nykokt rykande potatis och tomathalvor.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 19, 2015
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Koka potatisen.
  3. Storbiff: Häll ströbröd och mjölk i en bunke och låt svälla några minuter. Blanda i färs, ägg, salt, peppar och senap.
  4. Låt matfettet bli ljusbrunt i en stekpanna som tål att stå i ugnen. Lägg i färsen och platta ut den till en stor biff ca 18 cm i diameter. Stek på medelvärme ca 5 minuter med lock. Vänd biffen och sätt in pannan mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills biffens innertemperatur är 70°C.
  5. Sås: Blanda grädde, mjölk, timjan, smulad buljongtärning och majsstärkelse i en kastrull. Koka såsen under omrörning ca 5 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar.
  6. Hacka gräslök. Dela tomater och lägg dem på biffen. Strö gräslöken över tomaterna och storbiffen.
  7. Till servering: Servera biffen med sås, tomater och potatis.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd mjölk, matfett och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Använd mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: uteslut ägg.

Tips

Om det är besvärligt att vända storbiffen, kan man först dela den i fyra lika stora delar.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g fast potatis
Storbiff
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • ca 500 g blandfärs
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk dijonsenap
  • 1/2 msk smör eller margarin
Sås
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 tsk timjan
  • 1 tärning köttbuljong eller motsvarande mängd fond
  • 1 tsk majsstärkelse
Till servering
  • 1 ask gräslök (à 20 g)
  • 250 g körsbärstomater
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2961 kJ / 708 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer