Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Köttbullar i gräddsås med inlagd gurka

Denna middag är helt klart en favorit för många. Färsen blandas med senap, kryddor och ströbrödsblandning för att sedan stekas. Låt de hemgjorda köttbullarna sjuda tillsammans med den krämiga gräddsåsen, servera med syrlig gurka och potatis. Smaklig spis!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 5, 2018
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Gurka: Pressa saften ur citronen (riv skalet innan om du vill smaksätta såsen med det). Blanda en lag av citronsaft och socker. Rör tills sockret löst sig. Skiva gurkan tunt med en osthyvel. Vänd ner i lagen och krydda med salt och peppar. Hacka persiljan och blanda med gurkan.
  3. Köttbullar: Blanda vatten och ströbröd och låt svälla ett par minuter. Blanda senap och kryddor med färsen och blanda sedan i ströbrödsblandningen. Forma till köttbullar med vattenfuktade händer.
  4. Bryn köttbullarna i matfettet i en stekpanna.
  5. Sås: Blanda grädde och majsstärkelse och häll ner grädden, vatten och buljongen i stekpannan. Sänk värmen och låt köttbullarna sjuda ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera köttbullarna med sås, potatis och gurka.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd (kan innehålla mjölkprotein) eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd matfett och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut grädden mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Tips

Blanda gärna ner 1 dl rostad lök (för 4 port) i köttfärssmeten för lite extra smak. Gott är också att smaka av såsen med lite soja.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g fast potatis
Inlagd gurka
  • saften av 1/2 citron
  • 1/2 msk strösocker
  • 1 gurka
  • 1 förp, färsk persilja (à 20 g)
Köttbullar
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1/2 msk senap
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • ca 500 g blandfärs
  • 1 msk smör eller margarin
Sås
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning (eller motsvarande mängd fond)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2910 kJ / 695 kCal