Indonesisk köttgryta

52
4
Indonesisk köttgryta

Ett smakrikt recept på indonesisk köttgryta. Du gör den kryddiga grytan av bland annat ketjap manis, vitlök, curry, nejlikor, sambal oelek och grytbitar. Servera med basmatiris, gurkyoghurt och söt mango chutney!

Indonesisk köttgryta

Ingredienser

4 portioner
2 gula lökar
ca 1 1/3 dl ketjap manis (söt soja)
3 vitlöksklyftor
1 tsk riven muskot
1 1/2 msk curry
1 tsk malda nejlikor
1 tsk sambal oelek
ca 1 kg grytbitar av nöt
1 msk ättiksprit
1 1/2 tsk salt
peppar

Till servering

basmatiris
gurkyoghurt
mango chutney

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på ketjap manis, sambal oelek och mango chutney. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: gör gurkyoghurt på laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: gör gurkyoghurt på Sour Supreme (innehåller soja).

 

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

52

Kommentarer

Elin

2020-11-08

Det blev helt oätbart. Vi fick sila av såsen och försöka rädda köttet med en annan sås.

Robert

2020-02-01

Nu ligger 3kg fina grytbitar och drar sig i marinad. Vad har ättiksspriten för funktion undrar jag? Och vilken slags curry är det tänkt? Jag tog 2 matskedar röd curry pasta och 2-3 matskedar med vanligt curry pulver, får se vad det blir! Jag är frestad att ta kokosmjölk istället för vatten men håller mig nog till receptet första gången. Jag kommer köra i en slowcooker och låta det småputtra betydligt längre än 2 timmar

Redaktionen ICAse

2020-02-03

Hej Robert! Ättiksspriten är där för att ge rätt syrlighet i rätten. Vi menar vanlig gul currykrydda (torr). Hoppas att du gillade maten! Hälsningar Elina

Redaktionen

2017-10-13

Hej Lars! Tog kontakt med vår egen kock Leif Grönlund som svarar såhär: Hej! Helt riktigt, rätten heter Lapis dagning, vi serverade den på Restaurang Butlers, det är där jag lärde mig att laga den. En riktig favoritgryta. Jag arbetade på Butlers under 3 år i slutet på 80-talet. Jag blev riktigt god vän med Calle, och jag är ganska säker på att han skulle blivit glad när vi vill föra vidare hans goda recept och rätter. Det är ju så inom receptvärden, man tar inspiration av varandra. Men som sagt, receptet är Calles från början och självklart ska han äras för det, som så många andra fina recept han skapade. Calle var en föregångare att både skapa rätter och skriva recept så att man förstod dem. För mig har han alltid varit en förebild inom mitt drygt 30-åriga kockliv. Hälsningar Leif via Michelle