Stenbergs portergryta med bacon och purjolök

Hemligheten bakom alla köttgrytor är att låta de puttra länge på spisen. Här är ett långkok på högrev med några härliga äss i ärmen – porter och en skvätt svartvinbärssaft gör den här grytan särskilt mustig. Resultatet? En rustik rätt som värmer både kroppen och hjärtat!

Ingredienser
6 portioner
Portergryta
ca 1200 g benfri högrev i bit
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 morötter
1 msk smör
50 cl porter
1/2 dl kinesisk soja
1/2 tsk salt
4 dl vatten
2 lagerblad
2 msk konc. svartvinbärssaft
1 1/2 msk majsstärkelse
2 dl vispgrädde
salt
peppar
Topping
140 g skivat bacon
1 liten purjolök
1 kruka persilja
Till servering
pressad potatis
Gör så här
00:02:00
02:00:00
00:05:00
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3000 KJ / 717 kCal
Fett37 g
Salt3.8 g
Kolhydrater37 g
Protein51 g
Kommentarer
11 stVäldigt god och mustig gryta, gott alternativ till kalops som vi mest gjort. Använde gelé istället för saft, för det har vi alltid hemma, men det var det enda.
Helena
Fyfan vad god den blev! Perfekt att bjuda på 😍
Sabina
Smakade inte porter överhuvudtaget men helt ok gryta.
Carina
Så mustig och god.
Stig
Lite tunn i smaken. Fick rädda upp med en rejäl skjuts med kalvfond.
Jenny
Underbart gott!
Peter
Hej Ann! Sorry att det missats: Lägg ner köttet och morötterna i såsen och koka upp, smaka. Hälsningar Michelle
Ica-köket
Står inget om att morötterna ska tillbaka i grytan, ska dom det?
Ann
Hej Yvonne! Klassiska sojasåser innehåller inte gluten. Vete används i som processhjälpmedel vid tillverkningen och behöver därför deklareras på förpackningen, men själva slutprodukten är glutenfri. Se även nedan text från Livsmedelsverket: Gluten i sojasåser Sojasåser tillverkas genom jäsning, fermentering, av sojabönor och rostat vete. Vetet som används kan vara såväl vetekärnor som vetemjöl eller vetekli. Efter jäsningen utvinns själva sojasåsen och olika kryddor tillsätts. Glutenintoleranta undrar ofta om halten gluten i sojasås är så låg att de kan äta mat med sojasås i. Livsmedelsverket har analyserat gluten i olika sojasåser som deklarerade vete. Gluten påvisades inte i de "klassiska" sojasåserna trots att vete deklarerades i innehållsförteckningen. Klassisk sojasås borde inte utgöra någon risk för glutenintoleranta. Hälsningar Michelle
Ica-köket
Ser väl bra ut frånsett att kinesisk soya är det gluten i. Så den behöver också bytas ut.
Yvonne