Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Stenbergs portergryta med bacon och purjolök

Hemligheten bakom alla köttgrytor är att låta de puttra länge på spisen. Här är ett långkok på högrev med några härliga äss i ärmen – porter och en skvätt svartvinbärssaft gör den här grytan särskilt mustig. Resultatet? En rustik rätt som värmer både kroppen och hjärtat!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Gryta: Skölj av köttet i kallt vatten. Skär det i stora tärningar, ca 3 x 3 cm. Skala lök, vitlök och morötter. Skär grönsakerna i grova bitar.
  2. Bryn köttbitarna och morötterna runtom i smöret i omgångar i en gryta. Tillsätt grönsakerna och fräs ca 2 minuter.
  3. Tillsätt porter, soja, salt och vatten. Lägg ner lagerbladen. Koka upp och skumma av. Sätt på locket och låt sjuda ca 2 timmar tills köttet är mört. Skumma då och då.
  4. Ta upp köttet och morötterna och lägg på en tallrik. Sila buljongen i en bunke. Skölj ur grytan och häll tillbaka buljongen. Koka ihop buljongen ca 5 minuter.  Blanda saften med majsstärkelsen och grädden och vispa ner det i buljongen. Koka upp och sjud ca 5 minuter. Lägg ner köttet i såsen och koka upp, smaka av med salt och peppar.
  5. Topping: Skär baconet i ca 2 cm stora bitar. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Hacka persiljan.
  6. Stek baconet knaprigt, tillsätt purjolöken och stek den mjuk. 
  7. Toppa grytan med bacon och purjolök. Strö på persiljan.
  8. Till servering: Servera med pressad potatis.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut porter mot glutenfri öl.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut grädde till mjölkproteinfritt ersättningsalternativ.

Ingredienser

Portioner: 6
Portergryta
  • ca 1200 g benfri högrev i bit
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 morötter
  • 1 msk smör
  • 50 cl porter
  • 1/2 dl kinesisk soja
  • 1/2 tsk salt
  • 4 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 2 msk konc. svartvinbärssaft
  • 1 1/2 msk majsstärkelse
  • 2 dl vispgrädde
  • salt och peppar
Topping
  • 140 g skivat bacon
  • 1 liten purjolök
  • 1 kruka persilja
Till servering
  • pressad potatis
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3000 kJ / 717 kCal