Stenbergs portergryta med bacon och purjolök

Betyg 4.5 av 5.61 personer har röstat
Receptet har 11 kommentarer
Stenbergs portergryta med bacon och purjolök

Hemligheten bakom alla köttgrytor är att låta de puttra länge på spisen. Här är ett långkok på högrev med några härliga äss i ärmen – porter och en skvätt svartvinbärssaft gör den här grytan särskilt mustig. Resultatet? En rustik rätt som värmer både kroppen och hjärtat!

Stenbergs portergryta med bacon och purjolök

Ingredienser

6 portioner

Portergryta

ca 1200 g benfri högrev i bit
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 morötter
1 msk smör
50 cl porter
1/2 dl kinesisk soja
1/2 tsk salt
4 dl vatten
2 lagerblad
2 msk konc. svartvinbärssaft
1 1/2 msk majsstärkelse
2 dl vispgrädde
salt
peppar

Topping

140 g skivat bacon
1 liten purjolök
1 kruka persilja

Till servering

pressad potatis

Gör så här

00:02:00
02:00:00
00:05:00
00:05:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

11 st
  • Väldigt god och mustig gryta, gott alternativ till kalops som vi mest gjort. Använde gelé istället för saft, för det har vi alltid hemma, men det var det enda.

    Helena

  • Fyfan vad god den blev! Perfekt att bjuda på 😍

    Sabina

  • Smakade inte porter överhuvudtaget men helt ok gryta.

    Carina

  • Så mustig och god.

    Stig

  • Lite tunn i smaken. Fick rädda upp med en rejäl skjuts med kalvfond.

    Jenny

  • Underbart gott!

    Peter

  • Hej Ann! Sorry att det missats: Lägg ner köttet och morötterna i såsen och koka upp, smaka. Hälsningar Michelle

    Ica-köket

  • Står inget om att morötterna ska tillbaka i grytan, ska dom det?

    Ann

  • Hej Yvonne! Klassiska sojasåser innehåller inte gluten. Vete används i som processhjälpmedel vid tillverkningen och behöver därför deklareras på förpackningen, men själva slutprodukten är glutenfri. Se även nedan text från Livsmedelsverket: Gluten i sojasåser Sojasåser tillverkas genom jäsning, fermentering, av sojabönor och rostat vete. Vetet som används kan vara såväl vetekärnor som vetemjöl eller vetekli. Efter jäsningen utvinns själva sojasåsen och olika kryddor tillsätts. Glutenintoleranta undrar ofta om halten gluten i sojasås är så låg att de kan äta mat med sojasås i. Livsmedelsverket har analyserat gluten i olika sojasåser som deklarerade vete. Gluten påvisades inte i de "klassiska" sojasåserna trots att vete deklarerades i innehållsförteckningen. Klassisk sojasås borde inte utgöra någon risk för glutenintoleranta. Hälsningar Michelle

    Ica-köket

  • Ser väl bra ut frånsett att kinesisk soya är det gluten i. Så den behöver också bytas ut.

    Yvonne

Näringsvärde per portion

Energi3000 KJ / 717 kCal
Fett37 g
Salt3.8 g
Kolhydrater37 g
Protein51 g

Testa liknande recept

  • Porterstek
    Betyg 3.9 av 5.53 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Rustik portergryta med palsternacksmos
    Betyg 4.1 av 5.78 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Mustig gryta på högrev
    Betyg 3.6 av 5.20 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Öländsk chili
    Betyg 2.9 av 5.12 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Äkta chili con carne
    Betyg 2.9 av 5.69 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Stormaktslåda
    Betyg 3.7 av 5.20 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad