Stenbergs portergryta med bacon och purjolök

52
9
Stenbergs portergryta med bacon och purjolök

Hemligheten bakom alla köttgrytor är att låta de puttra länge på spisen. Här är ett långkok på högrev med några härliga äss i ärmen – porter och en skvätt svartvinbärssaft gör den här grytan särskilt mustig. Resultatet? En rustik rätt som värmer både kroppen och hjärtat!

Stenbergs portergryta med bacon och purjolök

Ingredienser

6 portioner

Portergryta

ca 1200 g benfri högrev i bit
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 morötter
1 msk smör
50 cl porter
1/2 dl kinesisk soja
1/2 tsk salt
4 dl vatten
2 lagerblad
2 msk konc. svartvinbärssaft
1 1/2 msk majsstärkelse
2 dl vispgrädde
salt och peppar

Topping

140 g skivat bacon
1 liten purjolök
1 kruka persilja

Till servering

pressad potatis

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut porter mot glutenfri öl.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut grädde till mjölkproteinfritt ersättningsalternativ.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

52

Kommentarer

Carina

2023-01-15

Smakade inte porter överhuvudtaget men helt ok gryta.

Stig

2021-10-24

Så mustig och god.

Jenny

2020-10-31

Lite tunn i smaken. Fick rädda upp med en rejäl skjuts med kalvfond.

Näringsvärde per portion

Energi 3000 KJ / 717 kCal
Fett 37 g
Salt 3.8 g
Kolhydrater 37 g
Protein 51 g
Läs mer om näringsvärden