Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Jämtländsk viltgulasch

Ett smakrikt recept på mustig, jämtländsk viltgulasch. Du gör gulaschen av bland annat högrev av vilt, vitlök, trattkantareller, timjan, sambal oelek, soja, potatis, ost och mjölk. Mättande och aptitligt!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Putsa köttet. Skär det i 2-3 cm stora bitar och bryn i omgångar i 2/3 av smöret och oljan i en stekpanna. Lägg över i en rymlig gryta efter hand.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och svamp i resten av smöret i en stekpanna. Lägg lök, vitlök, svamp, kanelstång, paprikapulver, timjan, kummin och sambal oelek i grytan. Häll på soja, vatten, fond och svartvinbärssaft. Rör om och koka upp.
  3. Låt grytan sjuda på svag värme under lock 1 1/2-2 timmar, tills köttet är riktigt mört. Red ev av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
  4. Mos: Skala och koka potatis i lättsaltat vatten. Häll av och mosa med stomp eller visp. Blanda i den rivna osten, varm mjölk, smör, salt och peppar.
  5. Tillsätt ev svarta vinbär i gulaschen precis före servering. Servera grytan med moset och gärna gulaschtillbehör såsom gräddfil, saltgurka och syltlök.

Ingredienser

Portioner: 6
  • ca 1 1/2 kg högrev av vilt, t ex älg
  • 3 msk smör
  • 2 msk rapsolja
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 7 dl trattkantareller
  • 1 kanelstång
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk timjan
  • 2 tsk stött kummin
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 msk soja
  • 1 l vatten
  • 2 msk konc viltfond
  • 1 dl konc svartvinbärssaft
  • ev majsstärkelse (Maizena)
  • 0,8 dl ev svarta vinbär
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
Himmelskt mos
  • 1 kg potatis
  • 4 dl riven himmelsraftenost från Oviken eller annan lagrad ost t ex Appenzeller
  • 2 1/2 dl varm mjölk
  • 75 g smör
  • salt och peppar
Till servering
  • ev gräddfil
  • ev saltgurka
  • ev syltlök
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?