UNDER 45 MIN | Medel

Spenatpasta med getost och oregano

De som inte tycker vegorätter är att räkna med har inte testat denna spenatpasta! För vad säger du om vi säger; vitlök, rödlök, oregano, salladsärtor, nötter och getost? Vi vet – mums!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 13, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina spenaten.
  2. Sätt på en kastrull med vatten till pastan och ärtorna.
  3. Spenatsås: Skala lök och vitlök. Hacka halva löken (andra halvan används i tomatsalladen) och riv vitlöken.
  4. Fräs lök, vitlök och spenat i olivoljan i en stor stekpanna eller stekgryta.
  5. Blanda mjölken med majsstärkelsen och rör ner i pannan tillsammans med grädden. Koka upp under omrörning.
  6. Häll av bönorna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av. Hacka oreganon grovt och rör ned i pannan tillsammans med bönorna. Smaka av med salt och peppar. Låt allt bli varmt.
  7. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Koka salladsärtorna tillsammans med pastan när det återstår ca 4 minuter av koktiden.
  8. Tomatsallad: Skär tomaterna i halvor och skiva löken. Blanda tomater och lök med vinägern och olivoljan. Smaka av med salt och peppar.
  9. Hacka nötterna grovt och smula getosten.
  10. Servera pastan och ärtorna med spenatsåsen. Strö getost och nötter över. Servera tomatsalladen på toppen av pastan eller vid sidan av.

För alla

Gör glutenfri: välj glutenfri pasta.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och mjölkdryck. byt getost till laktosfri fetaost eller annan laktosfri ost.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden och mjölkdrycken mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter. Byt getosten till mjölkproteinfritt ostalternativ.
Gör äggfri: välj äggfri pasta.

Tips

Rosta nötterna i lite olivolja och flingsalt.

Ingredienser

Portioner: 4
Spenatsås
  • 1/2 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 400 g fryst bladspenat
  • 1/2 msk olivolja
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1 förp stora kokta vita bönor (à 380 g)
  • 1/2 kruka oregano
  • salt
  • peppar
  • 4 port pasta (gärna pappardelle)
  • 150 g sockerärtor
Tomatsallad
  • 250 g tomatmix
  • 1/2 rödlök
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1/2 msk olivolja
  • 1 förp nötmix cashew- pekannötter och mandel (à 70 g)
  • 100 g getost

Näringsvärde
Per portion

Energi 3060 kJ / 732 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept