Spenatpaj (Grekisk) | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Spenatpaj (Grekisk)

Denna spenatpaj ger en känsla av Grekland när man anar den ljuva smaken av fetaost i pajen. Spenaten och fetaosten som du blandar med äggen får smak av lök, dill och olivolja innan det läggs i pajskalet för att gräddas.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2004
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Pajdeg: Blanda samman ingredienserna till degen. Knåda degen i ca 5 minuter för hand eller 3 minuter i maskin.
  3. Fyllning: Skölj spenaten och koka den i ca 5 minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av i durkslag.
  4. Skala och hacka löken. Stek den mjuk i olivolja. Ta pannan från värmen. Grovhacka spenaten och smula fetaosten. Blanda ner i pannan tillsammans med dillen.
  5. Vispa upp äggen och blanda ner i spenaten. (Spar lite ägg till pensling.) Krydda och blanda väl.
  6. Dela degen i två halvor, den ena lite större. Kavla ut den större till en tunn (1-3 mm) rund botten. För över till en pajform, 28-30 cm i diameter (för 4 port). Lägg i spenatfyllningen och vik över degkanterna runtom. Kavla ut den andra deg-halvan till ett tunt runt lock.
  7. Lägg över pajen och vik in degkanterna under pajbottnen. Pensla med resterande ägg och grädda pajen mitt i ugnen, 35-40 minuter.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri fetaost.
Gör mjölkproteinfri: använd tofu i stället för fetaost.

Ingredienser

Portioner: 4
Pajdeg
  • 6 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl olivolja
  • 1 1/2 dl varmt vatten
Fyllning
  • 500 g färsk spenat (500 g färsk spenat motsvarar ca 1 paket à 250 g fryst bladspenat)
  • 1 gul lök
  • olivolja till stekning
  • 200 g fetaost
  • 1 dl hackad dill
  • 3 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • svartpeppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3712 kJ / 887 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept