Spenat- och kikärtspaj | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Spenat- och kikärtspaj

Spenat- och kikärtspaj är en rik och nyttig paj med smak av vitlök och muskot som tillagas på en knapp timme. Servera pajen med skivade tomater och gärna lite bröd.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Pajdeg: Hacka samman mjöl, matfett och vatten till degen. Låt den vila kallt en stund.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Kavla ut degen tunt och klä en pajform med den. Lägg en aluminiumfolieremsa runt kanten och förgrädda pajskalet ca 10 min. Ta bort folien.
  4. Fyllning: Skölj spenaten, dra bort de grova stjälkarna och lägg spenaten i en kastrull. Strö över lite salt. Värm och låt spenaten sjunka ihop 3-4 min. Ta upp den och krama ur den mesta vätskan. Hacka spenaten.
  5. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan i en panna. Strö över gurkmejan och fräs 2-3 min. Blanda i kikärter och spenat, rör om och häll röran i pajskalet.
  6. Vispa äggen lätt och blanda i grädde och mjölk. Krydda och häll blandningen över pajfyllningen. Ställ in pajen i 200°C i nedre delen av ugnen ca 30 min.
  7. Servera med skivade tomater.

Ingredienser

Portioner: 6
Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 2 msk kallt vatten
Fyllning
  • 500 g färsk spenat
  • 1 tsk salt
  • 1 gul lök
  • 1 1/2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja (eller rapsolja)
  • 1 tsk gurkmeja
  • 430 g färdigkokta kikärter (garbanzo)
  • 2 ägg
  • 1 dl matlagningsgrädde eller mjölk
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm muskotnöt (riven)
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan