Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Spätta med dill- och citronsås

En imponerande och mättande fiskrätt där milda, mjälla filéer av rödspätta tillagas i ugn och serveras med potatis, sockerärter och krämig dill- och citronsås. Smaksätt gärna såsen med lite citronskal för ytterligare smak. Jättegott!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 20, 2014
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina fisken.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Skala och koka potatisen.
  4. Vik eller rulla ihop spättafiléerna och lägg dem i en smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter tills fisken är klar.
  5. Koka sockerärterna mjuka i saltat vatten.
  6. Sås: Fräs matfett och vetemjöl någon minut i en kastrull. Späd under omrörning med buljong och grädde. Koka upp och låt såsen sjuda ca 5 minuter. Hacka dillen och pressa saften ur citronen. Rör ner dillen och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  7. Servera spättan med sås, potatis och sockerärter.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt mjöl.
Gör laktosfri: använd matfett och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut grädden mot havre-, ris- eller sojaalternativ.

Tips

Kockknepet! Mer citronsmak! Smaksätt gärna såsen med lite citronskal också.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 800 g rödspättafilé
  • 900 g potatis
  • 1 tsk smör eller margarin till formen
  • salt och peppar
  • 150 g sockerärtor
Dill- och citronsås
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 1/2 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 ask dill (à 20 g)
  • 1 citron
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2766 kJ / 660 kCal