Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Spagetti med räksås

(17)
1-4 TIM | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

Spagetti med räksås, toppat av hackad basilika och oliver, är en lite lyxigare pastarätt som passar den finare middagen. Räkskalen som kokas med hummerfonden ger en mycket smakrik grund till såsen på lök, vin och grädde som räkorna sedan rörs ner i.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2004
Till Buffé

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg räkor med skal
  • 2 msk konc hummerfond
  • 5 dl vatten
  • 1/2 gul lök eller schalottenlökar (1/2 gul lök motsvarar 1 1/2 schalottenlökar)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
  • 2 dl vispgrädde
  • salt och svartpeppar
  • ev ca 1 1/2 msk ljus maizenaredning
  • 300 g spaghetti
Garnering
  • 1 knippe persilja
  • 1 1/2 dl svarta oliver
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala räkorna. Lägg skalet i en rymlig kastrull. Pressa ihop skalet lätt. Tillsätt hummerfond och vatten (täcker inte riktigt). Koka upp. Sjud i ca 20 minuter utan lock.
  2. Sila av räkfonden. Koka samman (utan lock) i 10-15 minuter.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs detta i olivolja utan att det tar färg. Häll på vin och grädde. Sjud i 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Red ev med maizenaredning till lagom simmig konsistens.
  4. Koka pastan enligt anvisning.
  5. Rör ner räkorna i den lätta såsen, låt dem bli varma. Häll såsen över pastan. Vänd runt. Strö över rikligt med hackad persilja och oliver. Servera genast.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på fonden. I övrigt är rätten fri från ägg under förutsättning att man väljer äggfri pasta.
Gör glutenfri: välj specialpasta utan gluten.
Gör mjölkfri: använd mjölkfri fiskbuljongtärning i stället för hummerfond. Byt vispgrädden mot mjölkfri "gräddprodukt" från Oatly eller Beneviva.