Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Avancerad

Risotto frutti de mare

Denna Risotto frutti de mare är en förstklassig middag som du tillreder i en och samma kastrull. Skaldjursmix, bläckfiskringar och blåmusslor med skal är en skön kombination av havets frukter och går väl samman med risottons krämighet.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2004
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Låt buljongtärning och fond koka upp med vattnet. Sätt lock på kastrullen och låt buljongen sjuda medan resten förbereds. Tina de frysta ingredienserna.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs mjuk i olja i en stor kastrull.
  3. Skölj citronen. Skär två strimlor skal med potatisskalare. Hacka fint och låt fräsa med löken ett par minuter.
  4. Tillsätt vinet. Lägg i skaldjur, bläckfisk och musslor. Låt koka i 4-5 minuter. Plocka upp musslorna. Hacka persiljan grovt och rör ner.
  5. Sänk värmen. Lägg i riset och låt koka tills vätskan har absorberats. Fyll på med buljong så att riset täcks. Rör om och låt koka.
  6. Späd med mer buljong allteftersom. Efter 20-25 minuter är riset färdigt (det ska inte ha hård kärna men ett visst tuggmotstånd). Detska finnas lite extra vätska kvar.
  7. Riv parmesanosten fint och rör ner 2/3. Spara resten av osten till servering. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka musslorna.

För alla 

Rätten innehåller gluten, ägg och mjölk.
Gör glutenfri: välj skaldjursmix med crabsticks (surimi) utan vetemjöl eller köp räkor, musslor och annat som ingår i mixen var för sig.
Gör äggfri: uteslut skaldjursmixen, eftersom crab-sticks (surimi) i regel innehåller äggvita. Köp räkor, musslor m m var för sig. Känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsmedlet E1105, Lysozym, t ex parmigiano reggiano.

Tips

En krämig dröm med havets läckerheter. Det går alldeles utmärkt med frysta råvaror, men självklart kan man byta ut dem mot färska motsvarigheter eller vad fiskdisken har att erbjuda. De små frysta skaldjuren får koka längre än vanligt, men de får här ge mer smak än konsistens. Stora färska skaldjur bör bara kokas så att de är precis klara. Bläckfisken behöver den långa koktiden.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 paket fryst skaldjursmix (à 200 g)
  • 1 paket frysta råa bläckfiskringar (à 200 g)
  • 1 paket frysta blåmusslor med skal (à 450 g)
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 msk konc hummerfond
  • 1 l vatten
  • 2 stora schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja (ev med chilismak)
  • 1/2 citron
  • 1 dl vitt vin
  • 1 knippe persilja
  • 3 dl risottoris t ex carnaroli eller avorio
  • 150 g parmesanost
  • salt
  • svartpeppar från kvarn till servering
Lägg till i inköpslistan

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer