Spagetti med linsbolognese

282
13 Klimatsmart
Spagetti med linsbolognese

En klassisk vardagsrätt i klimatsmart tappning. I denna smakrika bolognese är nötköttet utbytt mot proteinrika röda linser, både för hälsans och hållbarhetens skull. Tillsammans med vitlök, örter, tomat och rotfrukter blir linserna en minst lika mustig partner till spaghettin som köttfärsen.

Skriv ut
Spagetti med linsbolognese

Ingredienser

6 portioner

Bolognese

1
gul lök
2
vitlöksklyftor
2
morötter
ca 200 g
rotselleri
2 msk
olivolja
1/2 dl
tomatpuré
1 tsk
torkad timjan
1 tsk
torkad rosmarin
2
lagerblad
2
förp hela skalade tomater (à 390 g)
1 1/2 dl
torra röda linser
2
grönsaksbuljongtärningar
2 msk
soja
5 dl
vatten
-
salt och svartpeppar
1
kruka basilika

Pasta

6
port spaghetti (gärna fullkorn)

Sallad

1
rödlök
3
tomater
65 g
rucola

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från mjölkprotein och laktos.
Gör glutenfri: välj glutenfri pasta.
Gör äggfri: välj äggfri pasta.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

282

Kommentarer

Freja

2021-09-27

Skitbra vardagsmat! Rotsellerin är bara utfyllnad och gör inget smakmässigt, så det går lika bra att använda något annat. Gott med lite parmesan till.

Therés

2021-05-12

Riktigt god och lätt att variera. Jag har använt palsternacka istället för rotselleri några gånger. Sist minskade jag sojan till 2 tsk vilket jag tycker blev ännu godare då fler smaker kom fram. En favorit i vårt hem.

Ella

2021-05-10

Så himla gott! Perfekt till matlådan, e ju ännu godare dagarna efter! Har gjort 2 gånger nu på 2 veckor haha

Näringsvärde per portion

Energi 1874 KJ / 448 kCal
Fett 6.4 g
Salt 3.1 g
Kolhydrater 73.6 g
Protein 17.9 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden

Testa liknande recept