Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Sotad lax med basilika- och avokadokräm

Otroligt god variant på lax! Ytan blir karamelliserad och knaprig, men köttet mjukt och saftigt. Basilika- och avokadosalladen med mascarpone är både fräsch och krämig.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 (buffé) portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 100˚C.
  2. Blanda sockret med kryddorna. Gnid in laxen runtom med kryddblandningen. 
  3. Sota laxen i en torr het stekpanna ca 1 minut på varje sida. Lägg laxen på ett ugnssäkert uppläggningsfat. Sätt in mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills laxens innertemperatur är 35˚C.
  4. Kräm: Ansa och strimla salladslökarna fint. Dela, krama ur kärnorna och tärna tomaterna fint. Plocka basilikabladen och strimla dem grovt. Dela, ta ur kärnan, gröp ur och tärna avokadon.
  5. Blanda grönsakerna och basilikan med mascarponen. Smaksätt med salt, peppar och några droppar pressad citronsaft.
  6. Servera laxen med avokadosalladen.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg men innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri: byt ut mascarponen mot laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mascarponen mot Sour Supreme (innehåller soja).

Tips

Servera gärna med stekta citronhalvor.

Ingredienser

Portioner: 8 (buffé)
  • 3 msk råsocker
  • 1 msk chilipulver
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 800 g skinnfri laxfilé (som har varit fryst minst 72 timmar)
Basilika- och avokadokräm
  • 3 salladslökar
  • 3 tomater
  • 1 kruka basilika
  • 3 avokador
  • 250 g mascarpone
  • salt och peppar
  • 1 citron
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1831 kJ / 441 kCal