Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Sockerstekt lax med potatis- och rotfruktskompott

Ett härligt och mättande recept på sockerstekt lax med potatis- och rotfruktskompott. Du gör kompotten av bland annat potatis, morötter, kålrot, grädde, apelsin och senap. Servera kompotten varm med den saftiga fisken!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda socker, salt och vitpeppar och lägg blandningen på en tallrik.
  2. Lägg lax bitarna med fina köttsidan ned mot blandningen och låt ligga ca 5 minuter. Vänd sedan så att varje sida av lax biten är mot sockerblandningen i ca 5 minuter var.
  3. Hetta upp en stekpanna och lägg i smöret. Lägg i lax bitarna med fina köttsidan nedåt först och stek försiktigt så att ytan får färg och blir lite karamelliserad.
  4. Vänd sedan och stek andra sidan så att fisken har en liten kärna eller en innertemperatur av 56°C. Peppra ordentligt och smaka av med mer salt om så behövs.
  5. Apelsinsmakande potatis och rotfrukter: Sätt på ett lättsaltat vatten i en kastrull på spisen så att de får koka upp.
  6. Skala och skär rotfrukter och potatis i jämnstora "gaffelbitar". Lägg dem i det kokande vattnet och låt dem koka tills dom är precis genomkokta. Häll rotfrukterna och potatisen i ett durkslag och spola dem sedan kalla i vatten.
  7. Lägg rotfrukterna och potatisen i en kastrull. Häll i grädden, mjölken och det fint rivna apelsinskalet. Låt koka upp och sedan sakta sjuda i några minuter. Rör så att kompotten blir krämig med små bitar kvar.
  8. Lägg i smöret och smaka av med senap, apelsinsaften samt salt och vitpeppar. Servera den nystekta laxen med den varma "kompotten" av rotfrukter och potatis.

Ingredienser

Portioner: 4
Laxen
  • 4 portionsbitar skinn och benfri lax à ca 150 g
  • 4 msk strösocker
  • 2 msk salt
  • 1/2 tsk krossade vitpepparkorn
  • 2 msk normalsaltat smör
Apelsinsmakande potatis och rotfrukter
  • 400 g skalad potatis av fast sort
  • 2 mindre gula morötter
  • 2 mindre orangea morötter
  • 1 palsternacka
  • 1/4 kålrot
  • 1 dl vispgrädde
  • saft och fint rivet skal från 1 tvättad apelsin
  • 3 - 4 dl standardmjölk
  • 2 - 3 msk smör
  • 2 - 3 msk grov, osötad senap (2 msk grov senap motsvarar 1 msk skånsk senap och 1 msk Dijonsenap)
  • salt och vitpeppar
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer