ÖVER 60 MIN | Medel

Sockersaltad lax med gräddfil, rädisor och gurka

Laxen får sin sälta och sötma av att ligga i salt och socker i två dygn, likt rimmad lax. Här serveras den sockersaltade laxen i en läcker sommarrätt med krispiga rädisor, gurka, gräddfil och smakrik dill på toppen.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10-12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lax: Om icke-odlad lax används ska den frysas innan tillagning.
  2. Skär laxen i två bitar. Ta ev bort ben från laxen med en tång.
  3. Blanda socker och salt. Gnid in filéerna med blandningen. Lägg ihop tunn del mot tjock del med skinnsidan utåt. Lägg filéerna i en plastpåse och förslut. Lägg i kylen 2 dygn. Vänd laxen då och då.
  4. Skär bort skinnet från laxen och skär laxen i ca ½ cm tunna skivor och lägg på ett fat.
  5. Topping: Rör ihop gräddfil, grädde, citronjuice och salt.
  6. Ansa och skiva rädisorna. Skiva gurkan tunt. Hacka dillen.
  7. Ringla såsen över laxen.
  8. Blanda rädisor, gurka och dill med olja och fördela över. Servera direkt.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av gräddfil och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut gräddfil och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 10-12
Lax
  • 1 hel odlad laxsida (à ca 1,2 kg)
  • 4 msk strösocker
  • 3/4 dl salt
Topping
  • 2 dl gräddfil
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 msk färskpressad citronjuice
  • 1/2 tsk salt
  • 1 knippe rädisor (à ca 200 g)
  • 1 gurka
  • 1 kruka dill
  • 3 msk olivolja

Näringsvärde
Per portion

Energi 1569 kJ / 375 kCal