Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Sockerkakssemla med pistage

Årets semla är en jättevariant i sockerkaksform. Fyll den med mandelmassa som fått smak och färg från pistagenötter och skär i tårtbitar. En snabbvariant att bjuda när man har många fikagäster. Bjud med extra grädde på sidan av.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Smält smör och blanda med mjölk.
  3. Vispa ägg och strösocker poröst.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljpulver och kardemumma. Vänd först ner mjölblandningen i äggvispet och sedan smörmjölken.
  5. Häll i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter (för 10 bitar). Grädda i mitten av ugnen 25–30 minuter, känn med sticka så kakan är torr. Låt svalna och stjälp upp ur formen.
  6. Fyllning: Mixa mandel, pistagenötter, äggvita, bittermandel och florsocker slätt i en matberedare. Späd ev med vatten.
  7. Vispa grädden. Skär försiktigt kakan längs med. Spritsa eller bred på mandelmassan och spritsa sedan på hälften av den vispade grädde.
  8. Pudra över florsocker och strö över hackade pistagenötter. Servera med resten av grädden.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett, mjölkdryck och grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Servera med vispningsbar mjölkfri ersättningsprodukt för grädde.

Ingredienser

Portioner: 10 bitar
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk (3%)
  • 2 stora ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 2 krm vaniljpulver
  • 1/2 tsk mortlade kardemummakärnor
Fyllning
  • 200 g skalad mandel
  • 100 g pistagenötter
  • 1 äggvita
  • 1 bittermandel
  • 3 dl grädde
  • 2 1/2 dl florsocker
  • 2 msk hackade pistagenötter
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2483 kJ / 593 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept