Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Snabbgravad lax med pressgurka

Här möts salt, sött och syrligt i en laxrätt som passar till festbuffé och julbord. Laxfilébitar gravas i socker, salt och citron medan du låter tunnskivad gurka pressmarinera i salt, socker, ättika och peppar. En halvtimme räcker! Servera med crème fraiche.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Pressgurka: Skiva gurkan tunt med en osthyvel och lägg dem i en bunke. Blanda gurkan med salt, ättiksprit, socker och nymald peppar. Lägg på en assiett som press. Låt marinera minst 30 minuter.
  2. Lax: Skölj citronen, riv skalet fint och pressa ur saften. Blanda citronskal- och saft med socker och salt. Rör tills sockret är löst.
  3. Skär laxen i tunna skivor och lägg dem på ett fat. Pensla citronlagen på laxskivorna. Låt marinera minst 10 minuter. Strö på dillen.
  4. Till servering: Servera laxen med gurka och crème fraiche.

För alla

Fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche som smaksätts med finhackad dill och lite rivet ctironskal.
Gör mjölkproteinfri: använd imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja) som smaksätts med finhackad dill och rivet citronskal..

Tips

Receptet är provlagat för 4 portioner men passar även för 8 portioner på ett buffébord.

Ingredienser

Portioner: 4
Pressgurka
  • 1/2 gurka
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk ättiksprit (12%)
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 krm vitpeppar
Lax
  • 1/2 citron
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 msk salt
  • 300 g skinnfri laxfilé
  • 2 msk hackad dill
Till servering
  • crème fraiche dill, havssalt & citron
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1120 kJ / 268 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer