Snabbgravad lax med pressgurka

Här möts salt, sött och syrligt i en laxrätt som passar till festbuffé och julbord. Laxfilébitar gravas i socker, salt och citron medan du låter tunnskivad gurka pressmarinera i salt, socker, ättika och peppar. En halvtimme räcker! Servera med crème fraiche.

Ingredienser
4 portioner
Pressgurka
1/2 gurka
1/2 tsk salt
1 msk ättiksprit (12%)
1 msk strösocker
1/2 krm vitpeppar
Lax
1/2 citron
1 msk strösocker
1/2 msk salt
300 g skinnfri laxfilé
2 msk hackad dill
Till servering
crème fraiche dill, havssalt & citron
För alla
Fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche som smaksätts med finhackad dill och lite rivet ctironskal.
Gör mjölkproteinfri: använd imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja) som smaksätts med finhackad dill och rivet citronskal..
Gör så här
Tips
Receptet är provlagat för 4 portioner men passar även för 8 portioner på ett buffébord.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1120 KJ / 268 kCal
Fett16.8 g
Kolhydrater8.5 g
Protein16.1 g
Kommentarer