Smörstekt lax med morotsstomp, sherrysås och citronmarinerade ärter
Bjud på en härlig smörstekt laxfilé med morotsstomp och servera med en ljuvlig sherrysås. Rimmar du laxen i 20 minuter innan den tillagas så blir den extra god. De citronmarinerade ärterna ger rätten en extra twist.
Ingredienser
4 portioner
Smörstekt lax
2 msk salt
2 msk socker
600 g laxfilé
smör till stekning
Morotsstomp
600 g potatis (skalade och i bitar)
2 morötter (skalade och i bitar)
1 1/2 dl mjölk (1,5 %)
25 g smör
salt och vitpeppar efter smak
muskot efter smak
riven zest av 1/2 citron
Citronmarinerade ärter
1 paket gröna ärtor (färdigkokta)
saft från 1/2 citron
2 msk olivolja
hackad, färsk mynta (kan bytas ut mot basilika)
salt och vitpeppar efter smak
Sherrysås
1 finhackad schalottenlök eller gul lök (1 schalottenlök motsvarar 1/2 gul lök)
smör till stekning
2 dl torrt vitt vin
1/2 buljongtärning (fiskbuljong eller grönsaksbuljong)
1 msk sherry
1 dl crème fraiche
salt och svartpeppar efter smak
cayennepeppar efter smak
För alla
Kontrollera ingredienserna på buljongen.
Fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör, laktosfri mjölkdryck och laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Byt ut crème fraiche mot Sour Supreme (innehåller soja) eller imat fraiche (innehåller havre).
Receptet är framtaget av mästerkocken Sigrid Bárány i samarbete med Lantmännen.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3111 KJ / 744 kCal
Fett39.4 g
Salt8 g
Kolhydrater42.4 g
Protein40 g
Kommentar
Okej!
Susanne
2018-05-17