Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Smörstekt lax med morotsstomp, sherrysås och citronmarinerade ärter

Bjud på en härlig smörstekt laxfilé med morotsstomp och servera med en ljuvlig sherrysås. Rimmar du laxen i 20 minuter innan den tillagas så blir den extra god. De citronmarinerade ärterna ger rätten en extra twist.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lax: Blanda salt och socker och gnid in laxen med. Låt den stå och rimmas i rumstemperatur i 20 minuter.
  2. Torka sedan av den väl och stek den i smör på medelvärme så att den får fin yta. Tänk på att laxen inte ska vara helt genomstekt eftersom innertemperaturen fortsätter att stiga sedan du tagit den från värmen och den då riskerar att bli torr.
  3. Morotsstomp: Koka potatis och morot mjuka ca 15 minuter. Häll av vattnet och mosa med en stamp eller med elvisp.
  4. Koka upp mjölken och slå över och blanda i smöret. Blanda väl med slev eller elvisp men inte så att moset blir helt slätt – det får gärna finnas lite bitar kvar. Krydda med salt, vitpeppar och muskot och blanda till sist ner citronzest.
  5. Ärtor: Värm upp ärtorna i en kastrull. När de är varma häller du av spadet och tar dem från värmen. Blanda i citronsaft, olivolja och mynta eller basilika. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Sås: Fräs den hackade löken i lite smör så att den mjuknar. Häll på vin och sjud tills hälften återstår. Tillsätt buljongtärning, sherry och crème fraiche. Koka upp och låt koka någon minut. Smaka av med salt, vitpeppar och cayennepeppar.
  7. Servera laxen med stompet, ärterna och såsen. Garnera eventuellt med mer riven citronzest.

För alla

Kontrollera ingredienserna på buljongen.
Fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör, laktosfri mjölkdryck och laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Byt ut crème fraiche mot Sour Supreme (innehåller soja) eller imat fraiche (innehåller havre).

Receptet är framtaget av mästerkocken Sigrid Bárány i samarbete med Lantmännen.

Ingredienser

Portioner: 4
Smörstekt lax
  • 2 msk salt
  • 2 msk socker
  • 600 g laxfilé
  • smör till stekning
Morotsstomp
  • 600 g potatis (skalade och i bitar)
  • 2 morötter (skalade och i bitar)
  • 1 1/2 dl mjölk (1,5 %)
  • 25 g smör
  • salt och vitpeppar efter smak
  • muskot efter smak
  • riven zest av 1/2 citron
Citronmarinerade ärter
  • 1 paket gröna ärter (färdigkokta)
  • saft från 1/2 citron
  • 2 msk olivolja
  • hackad, färsk mynta (kan bytas ut mot basilika)
  • salt och vitpeppar efter smak
Sherrysås
  • 1 finhackad schalottenlök eller gul lök (1 schalottenlök motsvarar 1/2 gul lök)
  • smör till stekning
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1/2 buljongtärning (fiskbuljong eller grönsaksbuljong)
  • 1 msk sherry
  • 1 dl crème fraiche
  • salt och svartpeppar efter smak
  • cayennepeppar efter smak
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3111 kJ / 744 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer