UNDER 45 MIN | Enkel

Smörbakad purjolök med citron och dragon

Ugnsbakad purjolök blir mild och len i smaken. Speciellt när den bakas i ugnen med de bästa smakkompisarna, smör, salt och lite citron. Den smörbakade purjolöken kryddar du vid servering med färsk dragon. Purjolökens härliga och smöriga smak gör att den passar perfekt att servera till fisk.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Ansa, skölj och skär purjolöken i ca 3 cm långa bitar.
  3. Blanda smöret med salt, peppar och några droppar citronsaft.
  4. Lägg purjolöken i en liten ugnsform där purjolöken ligger tätt. Lägg på smöret och sätt in formen mitt i ugnen ca 30 minuter. Ös med smöret då och då. 
  5. Vid servering plockas dragonbladen och läggs på purjolöken.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smöret mot mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 stor purjolök (à ca 350 g)
  • 100 g rumstempererat smör
  • saften av 1/2 citron
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 kruka dragon

Näringsvärde
Per portion

Energi 888 kJ / 213 kCal