Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Småländsk ostkaka

Bjud dina gäster på en traditionell småländsk ostkaka med detta fina recept. Grädda ostkakan av vispad ostmassa, len grädde, socker, ägg och knaprig mandel i ett vattenbad och servera den sedan ljummen med fluffig grädde och söt sylt.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Värm mjölken till 35°C. Vispa i mjölet och tillsätt ostlöpen. Rör om och låt stå ca 30 minuter. Rör om igen så att vasslen separerar. Låt stå ytterligare 30 minuter.
  2. Fukta en tunn kökshandduk/silduk och lägg den i ett durkslag. Ställ durkslaget i en stor skål. Häll massan i durkslaget och låt rinna av över natten i kylskåp.
  3. Sätt ugnen på 175°C.
  4. Skålla mandeln i kokande vatten, skala och hacka den fint.
  5. Häll den avrunna ostmassan i en bunke. Vispa ner kaffegrädde, socker, ägg och mandel i ostmassan. Smörj en form (ca 2 1/2 liter, för 8 port) och häll i smeten. Grädda, gärna i vattenbad, i 1 1/2- 2 timmar. Låt kallna, häll av ev vätska. Servera ostkakan ljummen med vispad grädde och sylt.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 5 liter mjölk
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk ostlöpe (finns på apoteket)
  • 50 g sötmandel
  • 4 bittermandel
  • 2 1/2 dl kaffegrädde
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?