Ostkaka
Bjud dina gäster på en traditionell småländsk ostkaka med detta fina recept. Grädda ostkakan av vispad ostmassa, len grädde, socker, ägg och knaprig mandel i ett vattenbad och servera den sedan ljummen med fluffig grädde och söt sylt.
Ingredienser
8 portioner
3 1/2 liter mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk ostlöpe (finns på apotek)
30 g sötmandel
4 bittermandlar
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
3 ägg
matfett (till ugnsformen)
Till servering
sylt
vispad grädde
För alla
Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.Receptet har uppdaterats februari 2023.
Gör så här
Obs ostkakan tar ca 10 timmar att laga men den är väl värd att vänta på.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1109 KJ / 265 kCal
Fett14 g
Salt0.14 g
Kolhydrater27 g
Protein7 g
Kommentarer
Ostkaka blev jättegod. Tips! Ostmassan fick rinna av under natten (stod kallt). Massan blev då mycket bra och fast. Bakade kakan i 5 st folieformar (4,5 dl). Formarna fick stå i vattenbad i ugnen. (Använde en braspanna.) Åt upp en portion!! Frös ner 4.
Annika
2023-12-30Fann inte löpe hos apoteken men ICA har det.
Yvonne
2023-12-21@Carl Du kanske använde vätskan som runnit igenom silen? Vi tolkade receptet så med första gången, men nu sitter det och smakar underbart!
Tim
2023-12-07