Ostkaka
Bjud dina gäster på en traditionell småländsk ostkaka med detta fina recept. Grädda ostkakan av vispad ostmassa, len grädde, socker, ägg och knaprig mandel i ett vattenbad och servera den sedan ljummen med fluffig grädde och söt sylt.
Ingredienser
8 portioner
3 1/2 liter mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk ostlöpe (finns på apotek)
30 g sötmandel
4 bittermandlar
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
3 ägg
matfett (till ugnsformen)
Till servering
sylt
vispad grädde
Gör så här
Obs ostkakan tar ca 10 h att laga men den är väl värd att vänta på.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1109 KJ / 265 kCal
Fett14 g
Salt0.14 g
Kolhydrater27 g
Protein7 g
Kommentarer
Kul recept som vore kul att pröva till jul! Går det att frysa ostkakan när den är klar och att den blir bra tinad? Söker man så finner man bara svar om köpt fabriksproducerad ostkaka? Tacksam för svar :3
Amanda
2024-10-30Hej Amanda! Det går bra att frysa den. Hälsningar Niclas
Redaktionen
2024-10-31När vätskan ska stå 30 min ska värmen fortfarande vara på ?
Frida
2024-09-30Hej Frida! Näe, då ska den bara stå i rumstemperatur utan plattan på. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-10-01Ostkaka blev jättegod. Tips! Ostmassan fick rinna av under natten (stod kallt). Massan blev då mycket bra och fast. Bakade kakan i 5 st folieformar (4,5 dl). Formarna fick stå i vattenbad i ugnen. (Använde en braspanna.) Åt upp en portion!! Frös ner 4.
Annika
2023-12-30