Smaksatt äppelgelé | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Smaksatt äppelgelé

Här är ett recept på en smarrig äppelgelé som du själv smaksätter med myntablad, chilifrukt eller rönnbär beroende på vad du gillar! Mycket gott och uppskattat till en köttbit samt en perfekt gå bort-present.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 1998
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 l portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skölj äpplena och skär bort ev skadade delar. Skär i klyftor; skal och kärnhus ska vara kvar.
  2. Koka upp vatten. Lägg i äppelbitarna och koka under lock i 10-15 minuter tills bitarna är riktigt mjuka. Häll i en silduk och låt rinna av i 20 minuter.
  3. Mät upp saften. Koka saften kraftigt utan lock i 2-3 minuter. Ta grytan från värmen och rör i socker, lite i taget. Koka upp och låt koka kraftigt utan lock i 10 minuter.
  4. Gör geléprov. Kyl ett kaffefat. Häll lite äppelsaft på fatet, gör en ränna i saften. Flyter den inte igen är geléet klart. Koka annars i ytterligare 5 minuter. Om geléet trots detta flyter ihop tar du till pektinet (gäller ej gelé med rönnbär).
  5. Smaksätt geléet. Skölj smaksättningen noga. Myntabladen ska hackas. Chilipepparn delas, fröna petas bort, mellanväggarna skärs bort och frukten strimlas. Rönnbären rensas från fula exemplar.
  6. Lägg smaksättningen i gelégrytan och koka upp. Koka någon minut. Låt sedan stå någon minut.
  7. Skumma geléet. Häll i heta burkar, häll ända upp. Torka av kanten noga. Skruva genast på lock. Vänd burken upp och ned några gånger. Har locket en gummirand på insidan bildas det vakuum i burken när geléet stelnar, och du kan färvara geléet i rumstemperatur.

Ingredienser

Portioner: 1 l
  • 2 kg knappt mogna äpplen (2 kg äpplen motsvarar 4 l skuren frukt)
  • 1 l vatten
  • 9 dl socker per avrunnen liter saft
  • ev pektin
Smaksättning
  • 1 dl myntablad eller chilifrukter eller rönnbär (1 dl myntablad motsvarar 2 chilifrukter eller 4 dl rönnbär)
Lägg till i inköpslistan