Äppelgelé med citronmeliss | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Äppelgelé med citronmeliss

Ett smarrigt recept på en fräsch gelé med smak av äpple och citronmeliss. Servera den härliga äppelgelén som tillbehör till kött eller tillsammans med kex eller annat tilltugg.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 l portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skölj frukten och skär den i mindre bitar.
  2. Koka äppelbitarna i vattnet i en kastrull ca 10 min eller tills den är mjuk.
  3. Häll fruktmassan i en silställning och låt den självrinna ca 30 min.
  4. Mät upp saften och koka upp den på nytt i den rengjorda kastrullen. Tillsätt sockret under omrörning och koka kraftigt utan lock ca 10 min.
  5. Häll lite av den varma saften på en tallrik. Dra igenom saften med en sked, rinner den inte ihop är gelén färdigkokt.
  6. Ta grytan från värmen och låt gelén svalna något. Skumma. 
  7. Skölj citronmelissbladen och hacka dem fint. Blanda ner dem gelén.
  8. Häll upp den varma gelén i små burkar. Sätt på locket när gelén har svalnat.

Tips

Har du inte så mycket frukt går det bra att halvera satsen.

Ingredienser

Portioner: 1 l
  • 1 kg syrliga, knappt mogna äpplen
  • 5 dl vatten
  • 9 dl socker /liter avrunnen saft
  • 1 dl citronmelissblad
Lägg till i inköpslistan