Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Rökt salt sill med punschgelé

Om du tycker om sill så är det här receptet på rökt, salt sill med punschgelé något du bör testa. Den här sillen är lite av en modern landskapsrätt från Blekinge - och den smakar himmelskt gott!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär bort huvudet på sillen. Blanda salt och socker. Strö blandningen runt om och i fiskarna. 
  2. Punschgelé: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter. Värm punschen. Ta upp gelatinbladet. Krama ut vätskan och rör ner bladet i punschen. Häll den i en liten form, ca 6 x 6 cm (för 4 port), klädd med bakplåtspapper i bottnen. 
  3. Låt stå kallt ca 1 timme, tills det blivit till fast gelé. 
  4. Sätt ugnen på 250°C. 
  5. Lägg sillen i en rökpåse, se anvisning på förpackningen. Lägg påsen på en plåt. Ställ in i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. 
  6. Ta ut påsen och låt stå 20 minuter. 
  7. Brynt smör: Hetta upp smöret i en liten kastrull. Dra från värmen när det börjar bli lätt brynt. Sila smöret genom en finmaskig sil. Blanda i gräslöken. 
  8. Stjälp upp punschgelén och dra försiktigt bort papperet. Hacka den fint. 
  9. Lägg upp sillen på tallrikar. Ringla brynt smör över och garnera med punschgelé och lingon.
  10. Till servering: Servera med kokt färskpotatis. En skiva ankarstock (mjukt surdegsbröd) är gott till.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 700 g hel, urtagen sill
  • 2 msk salt
  • 2 msk socker
  • 1 rökpåse för fisk i ugn
  • 0,8 dl lingon (färska eller frysta, tinade)
Punschgelé
  • 1 dl punsch
  • 1 gelatinblad
Brynt gräslökssmör
  • 100 g smör
  • 3 msk finskuren gräslök
Till servering
  • kokt färskpotatis
  • ev mjukt surdegsbröd
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?