Tomatgelé med timjan
Tomatgelé är riktigt gott till vilt eller en krämig köttgryta, och dessutom enkelt att göra själv! Fem ingredienser och en halvtimme är allt du behöver – plus lite tålamod när den svalnar…
Ingredienser
ca 5 dl
6 tomater (à ca 80 g)
skal och saft av 1/2 citron (1/2 citron motsvarar 2 msk saft)
4 gelatinblad
1 dl syltsocker
1 msk hackad färsk timjan
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per dl
Näringsberäkningen är per dl.
Energi422 KJ / 100 kCal
Fett0.1 g
Salt0.03 g
Kolhydrater20 g
Protein4 g
Kommentarer
Hur länge håller gelén i kylskåp ungefär?
Mari
2023-08-23Hej Marie! Hållbarheten på gelén är beroende på hur bra och oskadade tomater man använder. Var noga med hygienen under tillagningen och att de burkar du häller upp på är väl rengjorda. Med bra frukt, god hygien, rena burkar är hållbarheten minst 6 månader. Det bästa är, som alltid, att dofta och smaka om man är osäker när gelén ska serveras. Lycka till. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2023-08-246 tomater är inte ett bra mått. Vikt är bättre. Jag har bifftomater som väger närmare ett halvkilo och körsbärstomater stora som en lillfingernagel. 6?
Annika
2020-08-24Hej Annika! Ja tomater finns ju i väldigt många sorter och kan variera väldigt i storlek. Vi har uppdaterat receptet med en ca vikt per tomat. I detta recept har vi använt en "vanlig" tomat men det går ju naturligtvis bra med tex bifftomater om man har sån lyx i trädgården eller har en välsorterad butik att handla i. Lycka till. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2020-08-24