Små kroppkakor med mangold och kålrabbi | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Små kroppkakor med mangold och kålrabbi

Det här är klassisk husmanskost när den är som bäst. Rätten består av de klassiska kroppkakornas typiska smaker genom fläsk, potatis och kryddpeppar, men presenteras i ny, mer, lättlagad tappning. Det stekta fläsket blandas i potatissmeten innan kroppkakorna kokas. Servera med en krispig sallad på mangold och kålrabbi och rårörda lingon.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 6, 2012
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Rårörda lingon: Rårör lingon och socker.
  2. Kroppkakor: Skala och tärna potatis. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga och svalna av i 5 minuter.
  3. Skär fläsket i små tärningar. Skala och finhacka lök. 
  4. Fräs fläsket med löken. Blanda i krossad kryddpeppar på slutet. Låt blandningen svalna. 
  5. Pressa potatisen och blanda med ägg, salt och mjöl. Blanda sist i lök- och fläskblandningen och hackad bladpersilja. Arbeta inte degen för länge.
  6. Forma degen till en 3 cm tjock rulle. Mjöla den lätt så att den inte klibbar och skär den i 2 cm stora bitar. 
  7. Koka upp saltat vatten. Lägg i kroppkakorna. Låt dem sjuda sakta i 2 minuter efter det att de flutit upp till vattenytan.
  8. Kålrabbi: Skala och skiva kålrabbin så tunt som möjligt, gärna med osthyvel. Blanda vitvinsvinäger och olivolja, häll blandningen på kålrabbin och krama den försiktigt. Rör i matyoghurten och krydda med salt och peppar. 
  9. Blanda mangoldskotten med kålrabbin, servera salladen med kroppkakorna och de rårörda lingonen.

För alla

Rätten innehåller ägg, gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör glutenfri: byt ut mjölet mot glutenfri mjölmix.
Gör laktosfri: använd laktosfri matyoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut matyoghurten mot Sour Supreme (innehåller soja).

Tips

Forma potatisdegen till plättar och stek istället för att koka så har du skapat dig en snabbrätt. För en pyssligare variant kan du ha i rårivna morötter i potatisdegen – det blir både nyttigt och vackert!

Ingredienser

Portioner: 4
Rårörda lingon
  • 1 dl lingon
  • 2 msk strösocker
Kroppkakor
  • 1 kg potatis
  • 250 g rimmat fläsk
  • 1 gul lök
  • 1/2 tsk kryddpeppar
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 3 dl vetemjöl + mjöl att forma kroppkakorna med
  • 1/2 kruka bladpersilja
Kålrabbi
  • 200 g kålrabbi
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk olivolja
  • 1/2 dl matyoghurt (10 %)
  • salt och peppar
  • 65 g mangoldskott
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2858 kJ / 684 kCal