Plättar på bovete med hemmagjord rabarbersylt
Vi utforskar nya ingredienser till gamla recept för att göra dem mer klimatvänliga. Här får plättarna även ett glutenfritt alternativ till vetemjöl, nämligen bovetemjöl och linsmjöl. Med havremjölk i smeten blir de även mjölk- och laktosfria. Servera med en hemgjord rabarbersylt med älgört som finns att plocka på ängar runt om i Sverige.
Ingredienser
ca 30 plättar
Rabarbersylt ca 7 dl
1 kg rabarber
5 g torkad älgört (älggräs)
2 dl honung
Boveteplättar ca 30 st
3 1/2 dl glutenfri, naturell havredryck
1 tsk torrjäst (1 tsk motsvarar ca 3 g)
3 dl bovetemjöl (3 dl motsvarar ca 175 g)
2 msk linsmjöl eller bovetemjöl (2 msk motsvarar 15 g)
2 1/2 krm salt
1/2 dl äggvita (1/2 dl motsvarar ca 2 små äggvitor)
2 msk rapsolja
Till dekoration
ätbara blommor
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer