Plättar på bovete med hemmagjord rabarbersylt

2
0
Plättar på bovete med hemmagjord rabarbersylt

Vi utforskar nya ingredienser till gamla recept för att göra dem mer klimatvänliga. Här får plättarna även ett glutenfritt alternativ till vetemjöl, nämligen bovetemjöl och linsmjöl. Med havremjölk i smeten blir de även mjölk- och laktosfria. Servera med en hemgjord rabarbersylt med älgört som finns att plocka på ängar runt om i Sverige.

Plättar på bovete med hemmagjord rabarbersylt

Ingredienser

ca 30 plättar

Rabarbersylt ca 7 dl

1 kg rabarber
5 g torkad älgört (älggräs)
2 dl honung

Boveteplättar ca 30 st

3 1/2 dl glutenfri, naturell havredryck
1 tsk torrjäst (1 tsk motsvarar ca 3 g)
3 dl bovetemjöl (3 dl motsvarar ca 175 g)
2 msk linsmjöl eller bovetemjöl (2 msk motsvarar 15 g)
2 1/2 krm salt
1/2 dl äggvita (1/2 dl motsvarar ca 2 små äggvitor)
2 msk rapsolja

Till dekoration

ätbara blommor

För alla

Fri från gluten, laktos och mjölkprotein men innehåller ägg.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

2

Kommentarer