Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 60 MIN | Medel

Plättar på bovete med hemmagjord rabarbersylt

Vi utforskar nya ingredienser till gamla recept för att göra dem mer klimatvänliga. Här får plättarna även ett glutenfritt alternativ till vetemjöl, nämligen bovetemjöl och linsmjöl. Med havremjölk i smeten blir de även mjölk- och laktosfria. Servera med en hemgjord rabarbersylt med älgört som finns att plocka på ängar runt om i Sverige.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 30 plättar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sylt: Skär rabarbern i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med älgört och honung. Låt koka ihop till en fast konsistens, rör då och då. Låt kallna.
  2. Plättar: Vispa ihop havredryck och torrjäst, låt stå i 20 minuter.
  3. Blanda ner bovetemjöl, linsmjöl och salt. Rör slätt.
  4. Vispa äggvita hårt och fluffigt och vänd ner i smeten med slickepott.
  5. Stek plättarna i oljan i ett plättjärn eller en stekpanna.
  6. Till dekoration: Servera sylten till boveteplättarna och dekorera gärna med ätbara blommor.

För alla

Fri från gluten, laktos och mjölkprotein men innehåller ägg.

Ingredienser

Portioner: ca 30 plättar
Rabarbersylt ca 7 dl
  • 1 kg rabarber
  • 5 g torkad älgört (älggräs)
  • 2 dl honung
Boveteplättar ca 30 st
  • 3 1/2 dl glutenfri, naturell havredryck
  • 1 tsk torrjäst (1 tsk motsvarar ca 3 g)
  • 3 dl bovetemjöl (3 dl motsvarar ca 175 g)
  • 2 msk linsmjöl eller bovetemjöl (2 msk motsvarar 15 g)
  • 2 1/2 krm salt
  • 1/2 dl äggvita (1/2 dl motsvarar ca 2 små äggvitor)
  • 2 msk rapsolja
Till dekoration
  • ätbara blommor
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer