Plättar på bovete med hemmagjord rabarbersylt
![Plättar på bovete med hemmagjord rabarbersylt](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_172533/cf_259/plattar_pa_bovete_med_hemmagjord_rabarbersylt.jpg)
Vi utforskar nya ingredienser till gamla recept för att göra dem mer klimatvänliga. Här får plättarna även ett glutenfritt alternativ till vetemjöl, nämligen bovetemjöl och linsmjöl. Med havremjölk i smeten blir de även mjölk- och laktosfria. Servera med en hemgjord rabarbersylt med älgört som finns att plocka på ängar runt om i Sverige.
![Plättar på bovete med hemmagjord rabarbersylt](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_172533/cf_259/plattar_pa_bovete_med_hemmagjord_rabarbersylt.jpg)
Ingredienser
ca 30 plättar
Rabarbersylt ca 7 dl
1 kg rabarber
5 g torkad älgört (älggräs)
2 dl honung
Boveteplättar ca 30 st
3 1/2 dl glutenfri, naturell havredryck
1 tsk torrjäst (1 tsk motsvarar ca 3 g)
3 dl bovetemjöl (3 dl motsvarar ca 175 g)
2 msk linsmjöl eller bovetemjöl (2 msk motsvarar 15 g)
2 1/2 krm salt
1/2 dl äggvita (1/2 dl motsvarar ca 2 små äggvitor)
2 msk rapsolja
Till dekoration
ätbara blommor
För alla
Fri från gluten, laktos och mjölkprotein men innehåller ägg.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer