Slottsstek

Betyg 4.2 av 5.29 personer har röstat
Receptet har 12 kommentarer
Slottsstek

Slottsstek eller herrgårdsstek som den också kallas för är svensk husmanskost med anor från tidigt 1900-tal. Slottssteken görs av fransyska och köttet får sällskap av kryddpeppar, konjak, rödlök och ansjovisfiléer i grytan. Du serverar slottssteken med konjakssky, kokt potatis och smörstekt brysselkål.

Slottsstek

Ingredienser

6 portioner
1 kg fransyska
1 tsk salt
2 krm mald vitpeppar
2 rödlökar
2 msk smör
6 kryddpepparkorn
4 ansjovisfiléer
2 msk konjak
2 tsk ättika (12%)
1 tsk honung
7 dl köttbuljong (vatten och tärning eller fond)
2 tsk majsstärkelse

Till servering

kokt potatis
smörstekt brysselkål

Gör så här

00:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

12 st
  • Så smakrik rätt, passar alla i familjen. Inga konstigheter, väldigt enkelt!

    Monica

  • Gott Gotti Gottgott🧡👍🏻🍾

    Petr

  • SLOTTSSTEK, VAR DET GODASTE SOM STOF PÅ BORDET OM SÖNDAGARNA, DEN VAR SUPER GOD, VÄLLAGAD, OMTE TORR OCH SMALLÖS SOM DENN SACKARS LISBETH SKREV HÄR, HON KAN INTE LAGA EN RIKTIG SLOTTSSTEL, LÅT EN ÄLDRE VISA DEJ HUR MAN SKA LAGA DENNA RÄTTEN JAG LAGAR, DEN ÄR INTE SNAKLÖS ELLER TORR. LAGAR DEN PÅ DET SÄTTE, JAG LOVAR, DÅ BLIR DEN SAFTIG OCH SUPERGOD, JAG HAR LAGAT DEN 1000 TALS GGR, DEN BLEV ALDRIG TORR, ELLER SMAKLÖS.DEN VAR SAFTIG OCH VÄLSMAKANDE, ALLA DE GÄSTER SOM ÄTIT DETTA, DÄR JAG JOBBADE KUNDE INTYGA DETTA. FICK ALLATID HÖGSTA BETYGET, NÄR KÄLLARMÄSTARNEN KOM OCH FRÅGADE OM JAG, VILLE LAGA DENNA RÄTTEN, KLART JAG SADE JA, KLART JAG SKULLE LAGADE DENNA MCKET OMTYCKTA ANRÄTTNINGEN. DEN FÖRSVANN ALLT, DET BLEV INGET KVER, VI ÖKADE PÅ DEN TILL VARJE SÖNDAG VI LAGADE DEN ÄNDÅ, TOG DEN SLUT, SÅ EFTERTRAKATADE VAR DENNA RÄTTEN FRÅN FÖRR, DET TYCKS IDAG ÄR DET INTE FINT ATT LAGA DEN, NEJ DÅ SKA HITTA PÅ EN MASSA ANNAT, SOM RULLA DEN I KOLMANS SENAP, OCH STEKA DEN MED DET RUNT OM, DÅ ÄR DET INTE DEN GAMMELDAGS SLOTTSTEK, SKA NI VETA, DENNA STENEN ÄR SAFTIG OCH JÄTTEGOD, OM NAN ÖAGAR DEN PÅ RÄTT SÄTT. DÅ BLIR DE ALDRIG TORR OCH SMAKLÖS, DÅ HAR DU INTE BRYNT DEN REGÄLT RUNT OM, INNAN DEN GÅR IN I UGNEN I EN GRYTA, MED LOCKET PÅ. VI HADE INGEN TERMOMETER PÅ MIN TID, SOM KOCK, UTAN VI TOG TIDEN, OCH INTE FÖR HÖG VÄRME, DÅ KOMMER DEN BLI TORR OCH SMAKLÖS. NEJ DÅ PASSA STEKEN SÅ KOMMER DEN BLI SAFTIIG OCH SUPERGOD. LYCKA TILL LILLA LISBETH!

    Hans

  • 70grader är mer rimligt för nöt än 75 som i receptet. Om man inte vill ha torrt och segt vill säga.

    Richard

  • Alldeles för mycket med 7 dl buljongen! Alldeles för lite med 2 tsk majsstärkelse. Köttet blev kokt och smaklöst! Måste vara fel på receptet!

    Lisbeth

  • Smaklöst!!

    Lisbeth

  • Tog ut steken som visade 76 gr, seg som bara den…köpte köttet på Ica Maxi Växjö igår…….

    Thomas

  • Fruktansvärt gott, en så enkel men lyxig måltid!

    Sara

  • Helt över förväntan. Blev jättegod. Jag stekte brysselkål i smör och serverade med lite mer brynt smör vid servering. Toppenrecept för en sån traditionell rätt.

    You

  • Hej Ica. Hur många plastpåsar måste jag strunta i att köpa för att klimatkompensera denna rätt?

    Christopher

Näringsvärde per portion

Näringsberäkningen är exkl. tillbehör.
Energi1161 KJ / 278 kCal
Fett10 g
Salt2 g
Kolhydrater7 g
Protein36 g

Testa liknande recept

  • Savarin
    Betyg 3.8 av 5.11 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Cocktailtårta
    Betyg 3.7 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Omelettsufflé
    Betyg 3 av 5.4 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Wok
    Betyg 4.1 av 5.136 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad