Skogsströmming med potatispuré | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Skogsströmming med potatispuré

Ett tjusigt recept på skogsströmming med krämig potatispuré som är Gästriklands nya landskapsrätt. Du gör det av bland annat strömming, senap, pepparrot, potatis, kantareller och ost. Servera även med en delikat lingonkräm och rönnbärsättika!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lingoncrème: Vänd försiktigt samman alla ingredienser till crèmen. Ställ kallt.
  2. Potatispuré: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
  3. Skär svampen i bitar. Fräs den i en stekpanna tills all vätska kokat bort. Tillsätt smör och fräs ytterligare 2-3 minuter. Krydda med salt och peppar. Blanda i gräslöken.
  4. Skär osten i små tärningar. Värm mjölken med smör. Mosa potatisen med stomp eller gaffel.
  5. Blanda i svampblandningen, den varma mjölken med smöret och fond. Krydda med salt och peppar. Blanda försiktigt i osten. Håll varmt.
  6. Strömming: Blanda senap och pepparrot. Bre ett tunt lager av senapsröra på insidan av varje strömmingsfilé. Vik ihop dem och vänd dem i ströbrödet blandat med salt och peppar.
  7. Stek i smör på ganska hög värme ca 2 minuter på varje sida. Låt fisken svalna något och skeda därefter över 1-2 tsk rönnbärsättika per strömmingsfilé.
  8. Servera strömmingen med purén och lingoncrèmen. Garnera med lingon, riven pepparrot och gräslök.
  9. Rönnbärsättika: Skölj och rensa rönnbär. Lägg i en glasburk och häll på ättiksprit så att det täcker. Sätt på lock och låt dra minst 3 dygn.
  10. Vid servering, häll av 1/2 dl lag från rönnbären. Blanda lagen med vatten, honung och salt före användning.

För alla

Kontrollera innehållsförteckningen för fonden noga, i övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: byt till glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche, mjölk och matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja), byt till ris-, soja- eller havrebaserad mjölkersättningsprodukt, använd mjölkproteinfritt matfett, uteslut osten eller byt till mjölkproteinfritt ostalternativ.

Ingredienser

Portioner: 4
  • ca 600 g strömmingsfiléer
  • 2 msk grovmalen, osötad senap
  • 2 msk riven pepparrot + till garnering
  • 1 dl ströbröd
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
Potatispuré
  • 1 kg potatis (mjölig sort)
  • 6 dl kantareller
  • 1 msk finskuren gräslök + till garnering
  • 100 g lagrad ost
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 1 msk konc grönsaksfond
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
Lingoncrème
  • 1 dl lingon
  • 1 dl crème fraiche
  • 4 tsk honung
  • 2 msk riven pepparrot
Rönnbärsättika
  • 2 1/2 dl rönnbär
  • ca 2 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 msk vatten
  • 1/2 msk honung
  • 1/2 tsk salt före servering
Lägg till i inköpslistan