Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Simons julköttbullar

Magiskt goda köttbullar med klassiska julkryddor som kryddnejlika och kryddpeppar. I julköttbullarna gömmer sig även senap och soja, vilket gör dem extra mustiga och goda. Genom att ångkoka dem blir de härligt saftiga. En garanterad succé på julbordet!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda ströbröd, grädde och ägg i en bunke. Låt stå 10 minuter.
  2. Skala, dela och finhacka löken.
  3. Fräs löken mjuk i smöret i en stekpanna utan att den tar färg. Låt svalna.
  4. Rör ner lök, färs, ägg, soja, senap och kryddor i ströbrödsblandningen. Krydda med salt och peppar och blanda till en smidig smet.
  5. Forma färssmeten till små runda köttbullar.
  6. Bryn köttbullarna i hälften smör, hälften olja i omgångar på hög värme i stekpannan, eller ännu hellre i en gjutjärnspanna. De ska få rejält med färg.
  7. Lägg tillbaka alla köttbullar i pannan. Tillsätt vattnet och lägg på ett lock. Ångkoka köttbullarna några minuter tills de är klara. Skyn som blir kvar är god att göra sås på.

Det här är ett läsarrecept som valts ut av Tidningen Buffé i samband med en utmaning till läsarna om att bidra med recept på sina bästa köttbullar.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 1/2 dl ströbröd (eller rivet surdegsbröd)
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 500 g nötfärs (10 % fetthalt)
  • 1 ägg
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk grovkornig senap
  • 3 mortlade kryddnejlikor
  • 2 mortlade kryddpepparkorn
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 msk vatten
  • smör och rapsolja till stekning
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 619 kJ / 148 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer