Saffransmums

Extra fluffiga kärleksmums – i en klargul och ljuvligt saffransdoftande kostym! Missa inte detta recept på saftiga saffransmums med en fräsch och syrlig glasyr toppad med riven kokos.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2022

Ingredienser
ca 20 bitar
4 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 förp Santa Maria saffran (à 1/2 g)
4 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
175 g smält smör
1 1/2 dl mjölk
Glasyr
50 g smält smör
1 msk vaniljsocker
5 dl florsocker
ca 3 msk färskpressad citronjuice eller vatten
Garnityr
1 - 2 dl riven kokos
För alla
Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt smör och mjölk mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör så här
Tips
Späd glasyren med mer vatten eller citronjuice om den blir för fast i konsistensen.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1312 KJ / 314 kCal
Fett12 g
Salt0.3 g
Kolhydrater48 g
Protein3 g
Kommentarer
Efter att ha läst kommentarerna tog jag lite mindre socker- tre dl- och hade ugnen på 200 grader istället i 20 minuter. Jag hade också i en extra påse saffran. Lite vatten i glasyren och lite extra citronsaft. Rutorna blev jättegoda!!!
Julia
2023-12-02Gjorde kakan igår, varmluftsugn på 175°c och hade kakan i 25 minuter. Nästa gång ska jag testa att ha den inne lite kortare tid, kanske 22 minuter. Jag hade slut på bakplåtspapper men använde mig av smör och ströbröd istället och det gick jättebra! Kan inte säga att citronglasyren passade så bra till, tyckte att smakerna inte passade ihop riktigt. Ska prova att göra kakan på nytt men med en annan glasyr på. Ni som skriver att glasyren blir hård? Har ni mätt upp florsockret och inte bara hällt i ett helt paket för det blir ju mer än 5 dl. Ni som skriver att kakan inte blir klar på 25 minuter, har ni vanlig ugn och inte varmluftsugn?
Marielle
2023-12-01Fick som många andra ha kakan 15 minuter längre i ugnen. Efter 25 minuter höjde jag värmen till 200 grader och la på folie. Lite fuktigt blev det ändå men helt okej, inte alls som kladdkaka. Jag hade inte citron hemma så körde glasyr på vatten och tog lite extra för att göra den mindre torr. Kakan blev tycker jag alldeles för söt, tungan krullar sig nästan. Kan tänka mig att citronen hade gjort gott! Kommer inte baka detta receptet igen.
Marlene
2023-11-30