ÖVER 60 MIN | Medel

Semmelbulle

Fluffiga och hemmagjorda semlor är enklare att göra än vad du kanske tror. Följ det här receptet och vi kan utlova att du kan baka riktigt goda vetebullar med smak av kardemumma som passar perfekt att använda när du vill göra hemmagjorda semlor.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 20 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Mät upp alla ingredienser (förutom smöret i en bunke) och smula jästen. Degvätskan behöver inte värmas. Kör i en degblandare i ca 3 minuter tills degen har gått ihop och tillsätt smöret i små bitar.
  2. Kör degen i degblandaren ytterligare ca 10 minuter. Gör ett glutentest genom att ta en bit deg och rulla till en boll. Dra i degen, degen ska hålla ihop. Om degen går sönder behöver du köra den lite till i degblandaren. Läs gärna mer i vår Degskola.
  3. Forma degen till en boll och låt den vila ca 10 minuter.
  4. Dela degen i 20 bitar (för ca 20 st) eller väg upp bitar, 60 g per bit, av degen för semlor. Rulla varje degbit till en rund slät bulle. Håll degbiten under handflatan och tryck lätt mot bänken samtidigt som du rullar degbiten under handen.
  5. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen med bara ugnslampan på. Låt jäsa i minst 60 min. Degen kan jäsa upp till 90 minuter.
  6. Ta ut bullarna från ugnen.
  7. Sätt ugnen på 225°C.
  8. Grädda bullarna mitt i ugnen, tills bullarna har en fin lätt brun färg, ca 6-8 minuter.  

För alla

Fri från ägg (om bullarna inte penslas, se tips).
Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk och smör.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria produkter av mjölk och smör.

Tips

Pensla bullarna med äggstrykning (vispa ihop 1 ägg, lite vatten och en nypa salt). Semlor behöver inte penslas beroende på vilket utseende man vill ha.

Ingredienser

Portioner: ca 20 st
  • 680 g vetemjöl (680 g motsvarar ca 11 dl)
  • 3 dl mjölk
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk mortlad kardemumma
  • 30 g jäst
  • 100 g rumsvarmt smör