ÖVER 60 MIN |

Semifreddo med marsala, valnötter och citron

Avrunda middagen med en läcker, laktosfri semifreddo, smaksatt med marsalavin och citron. Semifreddo är en italiensk glassdessert som kan smaksättas och serveras på många olika vis. Den här varianten serveras mellan två lager av smarriga kakbottnar gjorda av valnötskärnor, äggvitor och florsocker. Servera med jordgubbar.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10-12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Botten: Vispa äggvitorna till hårt skum, hacka nötterna grovt och blanda med florsockret. Rör försiktigt ihop med äggvitorna. Sprid ut 2 fyrkanter på non-stick ugnsark 15 x 30 cm i storlek. Baka av i ugn ca 10-12 minuter tills de fått färg över hela ytan. Tag ut och låt svalna.
  3. Fyllning: Lägg gelatinbladen i blöt. Vispa äggulorna och ägget med socker i minst 5 minuter.
  4. Smält gelatinet enligt anvisningarna på förpackningen. Skrapa ur vaniljkärnorna, blanda tillsammans med marsala, citronskal, citronsaft och gelatinet i äggblandningen, vänd försiktigt i den vispade grädden.
  5. Lägg ett teflonark i botten på en form (15 x 30 cm), lägg i första nötbotten häll över krämen och toppa med andra nötbotten. Plasta och ställ in i frysen ca 6 timmar eller över natten.
  6. Tag ut 10 minuter innan servering.
  7. Till servering: Skär semifreddon i bitar, pudra över florsocker och servera med skivade jordgubbar.


Recept och bild från Valio

För alla

Fri från gluten och laktos.
Innehåller ägg.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Tips

Återanvändbara teflonark, non-stick, finns att köpa i välsorterade livsmedelsaffärer.

Ingredienser

Portioner: 10-12
Bottnar (2 st)
  • 4 äggvitor
  • 4 dl valnötskärnor
  • 3 dl florsocker
  • non-stick bakplåtspapper (teflonark)
Fyllning
  • 3 gelatinblad
  • 4 äggulor
  • 1 ägg
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl marsalavin
  • saft och skal av 1 citron
  • 5 dl hårt vispad laktsofri grädde
Till servering
  • florsocker
  • jordgubbar

Näringsvärde
Per portion

Energi 2168 kJ / 518 kCal