Selmas festtårta med kolakräm

Betyg 3.3 av 5.55 personer har röstat
Receptet har 12 kommentarer
Selmas festtårta med kolakräm

Denna festliga påsktårta med kolakräm är en ljuvlig och utsökt tårta. Du bakar en sockerkaksbotten och fyller den med råkräm och en härlig och delikat kolakräm. En tårta som går hem hos de flesta och du kan garnera den efter tillfälle.

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2002

Selmas festtårta med kolakräm

Ingredienser

1 tårta

Bottnar

2 ägg
1 dl socker
1/2 dl potatismjöl
1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Råkräm

2 äggulor
2 msk florsocker
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
2 gelatinblad

Kolakräm

3 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
1 krm salt
25 g smör

Till garnering

marsipan- eller chokladägg

Gör så här

00:20:00
00:15:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

12 st
  • Jag gjorde den här tårtan på påskafton. När jag tog ut bottnarna ur ugnen så såg kakan perfekt ut, hög och fin färg. Jag ställde den att svalna på bordet och när jag kom tillbaka hade den sjunkit ihop till en liten platt sak. Det gick fortfarande att skära bottnar men det var precis. Hur gör man för att den inte ska sjunka ihop?

    Frida

  • Gott. MEN: Snälla sluta att lägga ut photoshoppade bilder på bakverk och mat! Att koka en klargul kolakräm på grädde, socker och en klick smör går inte, så varför försöka lura folk?

    Marcus

    Hej Marcus! Tack för din kommentar. Bilden är inte retuscerad för att få kolan att se gulare ut. Kolan blir gul i tonen när den kokas på medelvärme. Om man kokar på hög värme, då blir den brunare. Den här kolan har också lite annorlunda propotioner än en "vanlig" kola. Kul att höra att du i alla fall gillade tårtan! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Jättegod tårta. Kokade kolasåsen lite längre än 30 min. Måste följa receptet noga så blir den toppen. Glad påsk.

    Pernilla

  • Dag 2 med tårtan. En underbar tårta som behöver mycket tålamod. Kolasåsen blev bra - behöver 30-40 min på spisen o lägg 1.5 dl socker inte mindre annars stelnar inte! Låt den stelna lite i kastrullen först innan du häller på tårtan. Råkrämen blev väldigt god men behövde ca 1 tim i kylskåpet för den var rinnig. Mycket bra och gott men som sagt behöver tid och tålamod!

    Yuliya

  • Önskar jag kunde lägga ut en bild på denna ”tårta”, helt misslyckad så här på påskafton. Platt, kolasås som flyter över kanten på fatet...en sorglig syn och inte god. Ta bort detta recept!

    Evelina

    Hej Evelina! Vad tråkigt att höra att tårtan inte blev bra... Vår receptkreatör har sett över receptet och gjort några mindre ändringar i gör så här texten och vi hoppas att du vågar testa baka tårtan igen! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • En fin kaka på bilden! Håller på att baka just nu. Iaf - tog 20 cm springform, det gick att dela på 2 men inte alls lika högt som på bilden. Kakan är god i smaken men konsistensen i mitten efter delningen är konstig smulig-degig typ. Hade i ugnen i 21 min provade med stickan o såg bra ut. Fortsätter med resten. 🐣

    Yuliya

  • Det blev en jättego o perfekt tårta😄😄

    Ingemar

  • Gör den inte! Blir geggig och smaklös. Gelatinet blev klumpar i råkrämen pga varm gelatin och kall grädde och kolasåsen är både tre gånger för mycket och alldeles för lös.

    Rebecca

    Hej Rebecca! Vad tråkigt att höra att den inte föll dig i smaken. Man ska vända gelatinet i äggsmeten och därefter vända ned grädden. Om man rör i gelatinet grädden så klumpar den sig. Vad gäller kolasåsen så ska den kokas tills den blir seg, i upp till 30 minuter. Det går självklart att ha mindre sås om man vill det! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Hur mycket mjöl skall det vara om man bakar det med glutenfritt mjöl?

    Anette

    Hej Anette! Vi har inte provlagat detta med glutenfri mjölmix. Det går inte alltid att byta ut vetemjöl mot glutenfritt mjöl. Jag får hänvisa till förpackningen om det står direktiv där om hur man kan byta mjölsorterna. Om du provar får du mer än gärna skriva här i receptet hur det gick och vilka mängder du använt. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Tårtbottnarna ska man dubbla. 1/2 dl av varje mjöl och 2 ägg resulterade i en tunn botten som inte går att dela.

    Lina

    Hej Lina! Observera att kakan ska bakas i en lite mindre form än vad man kanske vanligen använder. Så mängden på mjölet stämmer. Viktigt även att man vispar äggen länge så de är fluffiga och sedan vänder ner mjölet och inte rör för länge så smeten tappar all luft. Hoppas du provar baka den igen. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

Testa liknande recept

  • Fryst jordgubbstårta
    Betyg 3.4 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Citron- och hallonmoussetårta
    Betyg 3.3 av 5.126 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Vaniljtårta med hjortron
    Betyg 3.2 av 5.43 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Prinsesstårta med hallonsylt
    Betyg 3.6 av 5.376 personer har röstat
    Receptet har 25 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Olof Viktors vaniljglass
    Betyg 2.7 av 5.10 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Pistage- och aprikosrulltårta
    Betyg 2.8 av 5.45 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad