Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Fryst jordgubbstårta

Vem älskar inte en riktigt smarrig och somrig jordgubbstårta? Här har du ett superrecept på hur du får jordgubbstårtan sådär perfekt krämig och gräddig. Lika uppskattad av stora som av små!

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2002
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Börja med att smörja en rund form med löstagbara kanter, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar), och pudra över potatismjöl. Knacka ur formen så att överflödigt mjöl försvinner.
  3. Vispa äggvitor och socker till en fluffig och styv marängsmet. Riv mandelmassan och blanda försiktigt ner den och potatismjölet i marängsmeten. Fördela smeten i formen.
  4. Grädda tårtbottnen i nedre delen av ugnen, ca 60 minuter. Täck ev med aluminiumfolie om ytan ser mörk ut. Låt kakan kallna. Lossa den från formen. Placera en ca 10 cm bred remsa bakplåtspapper runt kakan, så att fyllningen får jämna fina kanter.
  5. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggulor och florsocker riktigt pösigt. Tillsätt kvargn.
  6. Ta upp gelatinbladen. Lägg dem i en kastrull och låt dem smälta på svag värme. Låt svalna något. Häll gelatinet i äggsmeten under kraftig vispning.
  7. Vispa grädden till hårt skum och blanda försiktigt ner den i smeten.
  8. Halvtina bären och mixa dem i småbitar eller mosa dem. Rör ner dem i fyllningen. Bre jordgubbsgrädden över tårtbottnen.
  9. Täck med plastfilm och placera tårtan i frysen minst 4 timmar. (Man kan servera tårtan utan att ha fryst den, men låt den då stå i kylen minst ett par timmar så att fyllningen stelnar.)
  10. Låt fryst tårta stå framme 15-20 minuter och ta bort papperet före serveringen. Garnera med vispad grädde och färska eller frysta bär.

Tips

Den som inte tål mjölk kan göra botten till "fryst jordgubbstårta" med mjölkfritt margarin. En passande fyllning får man om man mixar två paket "glass", Oatly Vanilj, med 1 paket halvtinade jordgubbar (250 g)(för 8 bitar). Garnera ev med frukt.

Ingredienser

Portioner: 8 bitar
  • 4 äggvitor
  • 1 dl socker
  • 200 g mandelmassa
  • 1 msk potatismjöl
Fyllning
  • 6 gelatinblad
  • 4 äggulor
  • 2 dl florsocker
  • 1 burk kvarg med vaniljsmak (à 250 g)
  • 2 1/2 dl mellan- eller vispgrädde
  • 250 g frysta jordgubbar
Till formen
  • smör eller olja
  • potatismjöl
Garnering
  • 1 dl vispgrädde
  • färska eller frysta jordgubbar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?