Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Tösses äppelpaj med ale ”Äpp-ale-paj”

Tössebageriet, som låg bakom succén semmelwrapen, tipsar nu om att ta vara på skörden i en äpp-ale-paj. Att låta äpplena marineras i ale innan de bakas gör att de behåller sin friska syrlighet, samtidigt som humlen i alen balanserar sötman och lyfter fram äppelsmaken.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 pajer portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Mördegsbotten: Blanda ingredienserna till mördegsbottnen till en jämn deg. Kyl pajdegen i ca 30 minuter. Kavla ut och fodra två bakformar à 25-30 cm i diameter på bottnen och kanterna. 
  2. Äppelfyllning: Koka upp ale, socker, vanilj och äpple och låt sjuda tills äpplena börjar mjukna lite. Tillsätt citron och cognac. Ställ åt sidan och låt dra någon timma och sedan rinna av i en sil.
  3. Sätt ugnen på 180°C.
  4. Mandelmassafyllning: Kör mandelmassan mjuk i matberedare genom att tillsätta små klickar smör med jämna mellanrum. Tillsätt sedan äggen ett och ett. Stryk ut massan jämnt ovanpå mördegen i formen.
  5. Crunch: Kör nötter och socker i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och kör ihop till en smulig massa.
  6. Fyll formen med äpplen, häll på nötsmulet och tryck till lätt. Grädda pajen i ca 40 minuter.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.

Recept och bild i samarbete med Carlsberg.

Ingredienser

Portioner: 2 pajer
Mördegsbotten
  • 1 3/4 dl socker
  • 300 g smör
  • 7 1/2 dl vetemjöl
  • 1 ägg
Äppelfyllning
  • 330 ml öl (gärna IPA, india pale ale)
  • 2 1/4 dl socker
  • 1 vaniljstång
  • 10 skalade skivade Granny Smith äpplen
  • 1 citronklyfta
  • 1/4 dl cognac
Mandelmassafyllning
  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör
  • 2 små ägg
Crunch
  • 160 g hasselnötter
  • 1 1/2 dl muscovadosocker
  • 1 1/2 dl farinsocker
  • ca 3/4 dl vetemjöl
  • 50 g smör
  • 1/2 tsk salt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2173 kJ / 519 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept