Tösses äppelpaj med ale ”Äpp-ale-paj”
Tössebageriet, som låg bakom succén semmelwrapen, tipsar nu om att ta vara på skörden i en äpp-ale-paj. Att låta äpplena marineras i ale innan de bakas gör att de behåller sin friska syrlighet, samtidigt som humlen i alen balanserar sötman och lyfter fram äppelsmaken.
Ingredienser
2 pajer
Mördegsbotten
1 3/4 dl socker
300 g smör
7 1/2 dl vetemjöl
1 ägg
Äppelfyllning
330 ml öl (gärna IPA, india pale ale)
2 1/4 dl socker
1 vaniljstång
10 skalade skivade Granny Smith äpplen
1 citronklyfta
1/4 dl cognac
Mandelmassafyllning
200 g mandelmassa
100 g smör
2 små ägg
Crunch
160 g hasselnötter
1 1/2 dl muscovadosocker
1 1/2 dl farinsocker
ca 3/4 dl vetemjöl
50 g smör
1/2 tsk salt
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2173 KJ / 519 kCal
Fett27 g
Salt0.5 g
Kolhydrater61 g
Protein5 g
Kommentar