Saltgurka

Betyg 4.2 av 5.64 personer har röstat
Receptet har 31 kommentarer
Saltgurka

Uppskattad västeråsgurka i ättikslag. Förgyll din vardagsmat eller förhöj dina smörgåsar med denna underbara saltgurka i ättikslag. Saltgurkan ska ligga i ättikslagen i tre veckor, men det är lätt värt att vänta på.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2002

Saltgurka

Ingredienser

1 sats
2 kg västeråsgurka
2 l vatten
2 dl grovt salt
svartvinbärsblad
dillkronor
tunna skivor av skalad pepparrot
1 1/2 tsk vitpepparkorn
2 bitar färsk skalad eller torkad hel ingefära

Ättikslag

1 1/4 dl ättiksprit (12%)
2 l vatten
2 dl grovt salt

Gör så här

Så här gör du- texten är avsedd för 1 sats.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

31 st
  • Najs recept Andreas! En liten tanke bara. Kiszone kommer från faktumet att dem är naturligt fermenterade av bakterier, därifrån kommer syran, mjölksyra, inte ättiksyra. De blir säkert jättegoda men det blir inte kiszone.

    Wiktor

  • Saltgurkor (kiszone ogórki) Ingredienser: • 1 kg små färska gurkor (gärna västeråsgurkor eller liknande) • 1 liter vatten • 1 msk salt (utan jod, t.ex. havssalt eller stensalt) • 2–3 vitlöksklyftor • En bit pepparrot (ca 5 cm, skalad och skuren i stavar) • Några kvistar dill med blomhuvuden (”kron­dill”) • Valfritt: 1–2 svarta vinbärsblad, körsbärsblad eller ekblad (ger smak och håller gurkorna krispiga) ⸻ Gör så här: 1. Tvätta gurkorna noggrant och skär eventuellt bort lite av ändarna. 2. Koka upp vattnet med saltet. Låt svalna till rumstemperatur. 3. Varva i en glasburk: gurkor, dill, pepparrot, vitlök och eventuella blad. 4. Häll över saltlagen så att allt täcks helt. 5. Lägg på en vikt (t.ex. ett litet glaslock eller en ren sten) så att gurkorna hålls under vätskan. 6. Täck burken med lock eller tyg (inte helt tätt). 7. Låt stå i rumstemperatur i 2–3 dagar för mild syrning, eller upp till 7 dagar för kraftigare smak. 8. När smaken är lagom: ställ i kylskåp – där håller de sig i flera veckor. ⸻ Tips: • Om du vill ha extra krispiga gurkor – lägg i lite pepparrotsblad eller ekblad. • Ju längre de står framme, desto surare blir de. • Efter 1–2 dagar har du “małosolne” – lättsaltade gurkor. Efter 5–7 dagar är de riktiga kiszone.

    Andreas

  • Exakt hur många gram salt behövs? Så slipper man chansa att det blir rätt om man inte har grovkornigt.

    Wiktor

    Hej Wiktor! Jag rekommenderar att följa receptet när det är en inläggning. 1 dl grovt salt väger ca 125 g. Använder du fint salt så ska det vara jodfritt. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Hej! Jag undrar ifall man under det första stegen ska ställa in gurkorna (som ligger i saltlagen) i kylskåpet eller om de ska stå framme i rumstemperatur?

    Irma

    Hej Irma! I kylskåpet blir bra. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Går det bra med Himalayasalt? Anita

    Anita

    Hej Anita! Om det är grovt så går det bra annars blir det tokigt med mängderna. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Hej! Tack för fint tecept. Varför ska gurkan ligga i saltlake innan den läggs in? Mvh Ragnar

    Ragnar

  • Jag är i Spanien och kan inte få tag i sv. vinbärsblad. Kan jag använda. något annat. Har lagt in dessa gurkor i 50 år. så det är svårt att inte få dom.🌹

    Ann-britt

    Hej Ann-Britt! Vad härligt att få vara i Spanien! Det var en knivig nöt du gav oss. ;) Vi tänker att blad från vinrankor kanske skulle kunna passa. Annars kan du nog skippa bladen helt. Gurkorna kommer att bli goda ändå! Lycka till. Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Jag tycker att detta recept är jättebra, gurkorna blir ordentligt salta och kripsiga. Dock skulle jag vilja fråga, på inrådan av Livsmedelsverket, om lagen är tillräckligt salt och/eller sur för att förhindra tillväxt av bakterien som orsakar botulism? Vi förvarar vår saltgurka i jordkällaren som inte håller konstant kylskåpskyla utan ofta är varmare än 10-15 grader.

    Åsa

    Tack Åsa för din fråga och roligt att du gillar gurkorna. Våra beräkningar är att receptet lever upp till livsmedelsverkets rekommendationer, vi rekommenderar däremot att du förvarar gurkan i kylskåp. Livsmedelsverket kom nyligen ut med nya uppdaterade råd kring inläggning av grönsaker. Längst ner på sidan hittar du ett dokument med mer utförlig information. https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/uppdaterade-rad-om-hur-du-lagger-in-gronsaker-sakert-och-undviker-botulism Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Blev bra men gurkorna är extremt salta. Vad händer om man minskar på grovsaltet till nästa gång? Påverkar det hållbarheten?

    Matilda

    Hej Matilda! Vi rekommenderar då att du drar ner på saltet i den första lagen. För den sista är bra att hålla som den är för hållbarhetens skull. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Så bra men vi tog 1 dl grovt salt extra å skippade pepparrot

    Marianne

Testa liknande recept

  • Inlagd västeråsgurka med pepparrot
    Betyg 3.1 av 5.16 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Lenas chiligurkor
    Betyg 4.5 av 5.30 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Dillpicklad gurka
    Betyg 4.4 av 5.25 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Klassisk inlagd sill
    Betyg 2.5 av 5.19 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Picklad silverlök
    Betyg 4.9 av 5.11 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad