Saltgurka

Betyg 4.1 av 5.60 personer har röstat
Receptet har 26 kommentarer
Saltgurka

Uppskattad västeråsgurka i ättikslag. Förgyll din vardagsmat eller förhöj dina smörgåsar med denna underbara saltgurka i ättikslag. Saltgurkan ska ligga i ättikslagen i tre veckor, men det är lätt värt att vänta på.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2002

Saltgurka

Ingredienser

1 sats
2 kg västeråsgurka
2 l vatten
2 dl grovt salt
svartvinbärsblad
dillkronor
tunna skivor av pepparrot
1 1/2 tsk vitpepparkorn
2 bitar färsk eller torkad hel ingefära

Ättikslag

1 1/4 dl ättiksprit (12%)
2 l vatten
2 dl grovt salt

Gör så här

Så här gör du- texten är avsedd för 1 sats.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

Hej! Tack för fint tecept. Varför ska gurkan ligga i saltlake innan den läggs in? Mvh Ragnar

Ragnar

2025-08-01

Jag är i Spanien och kan inte få tag i sv. vinbärsblad. Kan jag använda. något annat. Har lagt in dessa gurkor i 50 år. så det är svårt att inte få dom.🌹

Ann-britt

2024-10-15

Hej Ann-Britt! Vad härligt att få vara i Spanien! Det var en knivig nöt du gav oss. ;) Vi tänker att blad från vinrankor kanske skulle kunna passa. Annars kan du nog skippa bladen helt. Gurkorna kommer att bli goda ändå! Lycka till. Vänliga hälsningar Tove

ICA-köket

2024-10-15

Jag tycker att detta recept är jättebra, gurkorna blir ordentligt salta och kripsiga. Dock skulle jag vilja fråga, på inrådan av Livsmedelsverket, om lagen är tillräckligt salt och/eller sur för att förhindra tillväxt av bakterien som orsakar botulism? Vi förvarar vår saltgurka i jordkällaren som inte håller konstant kylskåpskyla utan ofta är varmare än 10-15 grader.

Åsa

2024-08-22

Tack Åsa för din fråga och roligt att du gillar gurkorna. Våra beräkningar är att receptet lever upp till livsmedelsverkets rekommendationer, vi rekommenderar däremot att du förvarar gurkan i kylskåp. Livsmedelsverket kom nyligen ut med nya uppdaterade råd kring inläggning av grönsaker. Längst ner på sidan hittar du ett dokument med mer utförlig information. https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/uppdaterade-rad-om-hur-du-lagger-in-gronsaker-sakert-och-undviker-botulism Hälsningar Ulrika

ICA-köket

2024-09-18

Testa liknande recept

Inlagd västeråsgurka med pepparrot
Betyg 3.1 av 5.16 personer har röstat
Receptet har 8 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Lenas chiligurkor
Betyg 4.5 av 5.30 personer har röstat
Receptet har 6 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Dillpicklad gurka
Betyg 4.4 av 5.24 personer har röstat
Receptet har 9 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Enkel svårighetsgrad
Smörrebröd med strömming och rödbetor
Betyg 4 av 5.1 personer har röstat
Receptet har 0 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Klassisk inlagd sill
Betyg 2.5 av 5.19 personer har röstat
Receptet har 1 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Picklad silverlök
Betyg 5 av 5.10 personer har röstat
Receptet har 6 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Enkel svårighetsgrad