Saltgurka

Uppskattad västeråsgurka i ättikslag. Förgyll din vardagsmat eller förhöj dina smörgåsar med denna underbara saltgurka i ättikslag. Saltgurkan ska ligga i ättikslagen i tre veckor, men det är lätt värt att vänta på.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2002

Gör så här
Så här gör du- texten är avsedd för 1 sats.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Hej! Tack för fint tecept. Varför ska gurkan ligga i saltlake innan den läggs in? Mvh Ragnar
Ragnar
2025-08-01Jag är i Spanien och kan inte få tag i sv. vinbärsblad. Kan jag använda. något annat. Har lagt in dessa gurkor i 50 år. så det är svårt att inte få dom.🌹
Ann-britt
2024-10-15Hej Ann-Britt! Vad härligt att få vara i Spanien! Det var en knivig nöt du gav oss. ;) Vi tänker att blad från vinrankor kanske skulle kunna passa. Annars kan du nog skippa bladen helt. Gurkorna kommer att bli goda ändå! Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
2024-10-15Jag tycker att detta recept är jättebra, gurkorna blir ordentligt salta och kripsiga. Dock skulle jag vilja fråga, på inrådan av Livsmedelsverket, om lagen är tillräckligt salt och/eller sur för att förhindra tillväxt av bakterien som orsakar botulism? Vi förvarar vår saltgurka i jordkällaren som inte håller konstant kylskåpskyla utan ofta är varmare än 10-15 grader.
Åsa
2024-08-22Tack Åsa för din fråga och roligt att du gillar gurkorna. Våra beräkningar är att receptet lever upp till livsmedelsverkets rekommendationer, vi rekommenderar däremot att du förvarar gurkan i kylskåp. Livsmedelsverket kom nyligen ut med nya uppdaterade råd kring inläggning av grönsaker. Längst ner på sidan hittar du ett dokument med mer utförlig information. https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/uppdaterade-rad-om-hur-du-lagger-in-gronsaker-sakert-och-undviker-botulism Hälsningar Ulrika
ICA-köket
2024-09-18