Salt kolasås

Betyg 3.9 av 5.60 personer har röstat
Receptet har 9 kommentarer
Salt kolasås

Gör egen salt kolasås, eller salted caramel, som sätter guldkant på glass och desserter! Den goda sötsalta kolasåsen gör du enkelt med bara 4 ingredienser: socker, grädde, sirap och flingsalt.

Ett recept från:
Buffé nr 6, 2020

Salt kolasås

Ingredienser

ca 5 dl
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1/2 tsk flingsalt

Gör så här

00:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

9 st
  • För bästa karamellsmak så skall sockret först smältas på medelvärme och bli lätt gyllenbrunt, rör inte för mycket men lite då och då (låt sockret nå sina olika kristalliseringstemperaturer). Det får inte bli bränt och man känner på doften (karamell) när den är redo. Man kan med fördel blanda lite vatten (en matsked) i sockret så att det fördelas jämnare i pannan men då tar också karameliseringen lite längre tid då vattnet måste koka bort först. Sedan slår du i grädde och sirap. Sockret blir då stenhårt, lugn.. det är som det ska. Låt det sedan smälta igen på medelvärme under omrörning.

    Jonas

  • Smälte sockret på mellanvärme under omröring. Under tiden värmde jag sirap och grädde i varsin skål (micro resp i varmt vatten i diskhon). Att få sockret att smälta krävdes tålamod. Sedan hade jag i sirap, sedan grädde försiktigt, plus salt. Plus puttra i 10 minuter. Då blev det perfekt!

    Viktoria

  • Jättesvårt smälta socker utan att det blir en stenhård klump. Kan man gå tips? Låg värme kanske?

    Anders

  • Blev knäck

    Gustav

  • Fungerar inte hos mig även jag har följt receptet. Blir mörk och sten hård.

    Mattias

  • Kan denna göras i förväg och användas dagen efter?

    Emma

    Hej Emma! Kolasåsen går fint att förbereda dagen innan. Förvara i rumstemperatur eller kylskåp. Förvaras den i kylskåp blir den lite hård då får man värma lätt innan servering. Lycka till. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Så otroligt god! I klass med Tant Anton

    Tobias

  • Fantastiskt god! Mitt karamelliserade socker stelnade till en klump när jag hällde i grädden, men det var bara att fortsätta röra, så smälte den och det blev en härlig, lite seg konsistens och jättegod både varm o kall!

    Stina

  • Hej när jag ska karamellisera sockret ska jag göra det på hög värme eller mellan värme på spisen?

    Emelie

Näringsvärde per dl

Energi1672 KJ / 399 kCal
Fett16 g
Salt1 g
Kolhydrater63 g
Protein1 g

Testa liknande recept

  • Champagnemousse med mango och hallon
    Betyg 3 av 5.227 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Julkola i tre smaker
    Betyg 3.9 av 5.49 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Brynt smörkola
    Betyg 4.6 av 5.251 personer har röstat
    Receptet har 48 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Kolasås med saffran
    Betyg 4.9 av 5.18 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad