Salt kolasås

Gör egen salt kolasås, eller salted caramel, som sätter guldkant på glass och desserter! Den goda sötsalta kolasåsen gör du enkelt med bara 4 ingredienser: socker, grädde, sirap och flingsalt.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2020

Gör så här
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per dl
Energi1672 KJ / 399 kCal
Fett16 g
Salt1 g
Kolhydrater63 g
Protein1 g
Kommentarer
9 stFör bästa karamellsmak så skall sockret först smältas på medelvärme och bli lätt gyllenbrunt, rör inte för mycket men lite då och då (låt sockret nå sina olika kristalliseringstemperaturer). Det får inte bli bränt och man känner på doften (karamell) när den är redo. Man kan med fördel blanda lite vatten (en matsked) i sockret så att det fördelas jämnare i pannan men då tar också karameliseringen lite längre tid då vattnet måste koka bort först. Sedan slår du i grädde och sirap. Sockret blir då stenhårt, lugn.. det är som det ska. Låt det sedan smälta igen på medelvärme under omrörning.
Jonas
Smälte sockret på mellanvärme under omröring. Under tiden värmde jag sirap och grädde i varsin skål (micro resp i varmt vatten i diskhon). Att få sockret att smälta krävdes tålamod. Sedan hade jag i sirap, sedan grädde försiktigt, plus salt. Plus puttra i 10 minuter. Då blev det perfekt!
Viktoria
Jättesvårt smälta socker utan att det blir en stenhård klump. Kan man gå tips? Låg värme kanske?
Anders