Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Sallad på kokta betor med pesto på blasten

Hur många gånger har man inte skurit bort blasten på rödbetorna… no more – gör en god pesto istället! Själva rödbetan blir grunden för en matig sallad med fetaost och spenat som sedan toppas med den vackert röda peston och mandel. Extra krisp i salladen får du med friterade rödbetsskal.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär bort och spara blasten på rödbetorna. Koka rödbetorna precis mjuka med skalet på i lättsaltat vatten.
  2. Låt svalna. Skala rödbetorna och skär i grova bitar.
  3. Skölj blasten ordentligt. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Doppa hastigt blasten i kokande vatten. Ta upp med hjälp av en hålslev och kyl i bunke med iskallt vatten.
  4. Krama ur blasten och lägg i matberedare tillsammans med vitlök, mandlar, fetaost och hälften av basilikan.
  5. Tillsätt oljan och mixa ihop till en slät röra. Smaka av peston med balsamvinäger, salt och peppar.
  6. Topping: Rosta mandlarna i torr panna. Grovhacka.
  7. Varva de kokta rödbetorna och spenaten på ett fat. Toppa med pesto och smula över fetaost. Strö över resten av basilikan och rostade mandlar. Avsluta med att ringla över lite olivolja. 

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri fetaost.
Gör mjölkproteinfri: byt ut fetaost mot tofu eller mjölkproteinfritt ostalternativ.

Tips

Skalen och rotändan av rödbetorna är perfekta att servera friterade till salladen. Krispigt och gott! Inget behöver gå till spillo.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 knippen rödbetor med blast
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 1/2 dl sötmandlar
  • 50 g fetaost
  • 1 kruka basilika
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1/2 dl olivolja
  • ca 2 msk balsamvinäger
  • salt
  • nymald svartpeppar
Topping
  • 1/2 dl sötmandlar
  • 65 g babyspenat
  • 100 g fetaost
  • olivolja
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1990 kJ / 476 kCal