Lax med rödbetstabbouleh

17
4
Lax med rödbetstabbouleh

En fräsch hälsosallad med rödbetor som rostas mjuka i ugnen och sedan blandas med vit eller svart quinoa. Och så en bit lax i all enkelhet, stekt i panna. Toppa salladen med mandlar, granatäppelkärnor och kanderade citronskal.

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2013

Lax med rödbetstabbouleh

Ingredienser

4 portioner
700 g skinn- och benfri laxfilé
1 kg rödbetor
2 dl svart eller vit quinoa
1/2 gurka
1/2 påse rucola (à 65 g)
1/2 dl skållad och skalad sötmandel
2 msk granatäppelkärnor
olivolja till stekning
salt
flingsalt
nymalen svartpeppar

Citrondressing

2 msk färskpressad citronjuice
1/2 msk vit balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta (finriven)
1 dl olivolja
1 msk färsk hackad oregano

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Så här gör du- texten är avsedd för 4 port.

Tips

Kanderat citronskal är pricken över i, men orkar du inte göra dem så ta färskt finrivet citronskal.
Tvätta och skala 1 citron. Skär/skala utan att det vita kommer med. Skär skalbitarna i mm-tjocka strimlor. Lägg i en kastrull och täck med vatten. Sjud ca 5 minuter. Sila av skalen, lägg åt sidan och häll bort vattnet. Lägg 1 dl socker och 1 dl vatten i kastrullen. Låt sjuda ett par minuter tills sockret lösts upp. Lägg i citronskalen och sjud ytterligare ca 15 minuter. Ta upp och lägg skalen på ett bakplåtspapper för att torka lite (för 4 port).

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

17

Kommentarer

Katrine

2021-08-27

Mycket gott! Fräsch och trevlig rätt, valde att använda quinoa mix istället. Perfekt stekt lax till detta gav absolut mersmak! Passade nästan hela familjen, utan minstingen som än så länge har lite svårt med fisk... (1 år)

Claes

2016-03-24

Tack för vintipset! Vilken tillfällighet – idag ska vi äta Lax med rödbetstabbouleh (en favorit sedan länge) och i veckan köpte vi Brochet, Sauvignon Blanc, Val de Loire 2015 – kan inte bli bättre!

Filippa

2016-01-07

Vi bytte ut hälften av vit quinoa till svarta belugabönor (kokta m rosmarin/timjan/lagerblad/gnutta spiskummin), serverade på färsk spenat m pinjenötter o citron/ramslöksolja, citroncest på toppen gjorde susen! Stekte laxen så den fick knaprig skinnsida. Vit vin: Brochet, Sauvignon Blanc, Val de Loire 2015. Gifte sig fint!