Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Saftiga färsbiffar med blomkålsmos

Med havregryn, mjölk och ägg som bindemedel blir färsbiffarna saftiga, mindre kompakta och mer stektåliga. Servera dem med samma råvara på två olika sätt – kokt blomkål som lent mos och råpicklad tillsammans med krispig gurka och rädisa.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Rör ihop havregryn, mjölk, salt och peppar. Låt stå och svälla 10 minuter.
  2. Skala och finriv löken.
  3. Blanda havregrynsblandningen med lök, färs och ägg. Rör till en smidig smet, men inte så länge att den blir seg och trådar sig.
  4. Forma smeten till biffar. Fortsätt med moset.
  5. Blomkålsmos: Ansa och skär blomkålen i buketter. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten i en kastrull. Häll av. Mixa med crème fraiche med stavmixer eller i matberedare till ett slätt mos. Krydda med salt och peppar.
  6. Råpicklade grönsaker: Ansa och skär blomkål i små buketter. Dela gurka på längden. Kärna ur och skär i tjocka skivor. Skiva rädisor. Vispa ihop vitvinsvinäger, socker och vatten i en bunke. Vispa tills sockret har lösts upp. Lägg i grönsakerna. Tillsätt finskuren dill (använd gärna stjälkarna också). Låt stå 15 minuter. Rör då och då.
  7. Stek biffarna smör ca 5 minuter på varje sida. Servera med moset och råpicklade grönsaker.

För alla

Gör glutenfri: använd ren havre.
Gör äggfri: uteslut ägg och tillsätt ca 1 msk potatismjöl per ägg.
Gör laktosfri: ersätt mjölk med vatten eller laktosfri mjölk, byt till laktosfri crème fraiche. Stek i laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt mjölk, smör och crème fraiche mot mjölkproteinfria alternativ.

Klimatanpassa

Till denna måltid passar också kycklingfärs istället för blandfärs vilket även minskar klimatpåverkan med 65 %.
Vill du minska klimatpåverkan ytterligare kan du byta crème fraiche 34 % mot lätt crème fraiche 15 %.

Tips

Ölbräserad lök: I stället för råriven lök, bryn 1/2 finhackad lök i smör. Strö över 1 tsk socker och låt det karamellisera. Häll på 1 dl mörkt öl. Låt koka in. Låt svalna. Rör ner i färssmeten (för 4 port).

Ingredienser

Portioner: 4
  • 500 g blandfärs
  • 3/4 dl havregryn
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1/2 gul lök
  • 1 ägg
  • 1 msk smör att steka biffarna i
Blomkålsmos
  • 1 blomkålshuvud (à ca 750 g)
  • 2 dl crème fraiche
  • 3/4 tsk salt
  • 1 krm peppar
Råpicklade grönsaker
  • 250 g blomkål
  • 1/4 gurka
  • 1/2 knippe rädisor
  • 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 2 msk finskuren dill
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2703 kJ / 645 kCal