Saftiga färsbiffar med blomkålsmos

19
2
Saftiga färsbiffar med blomkålsmos

Med havregryn, mjölk och ägg som bindemedel blir färsbiffarna saftiga, mindre kompakta och mer stektåliga. Servera dem med samma råvara på två olika sätt – kokt blomkål som lent mos och råpicklad tillsammans med krispig gurka och rädisa.

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2012

Saftiga färsbiffar med blomkålsmos

Ingredienser

4 portioner
500 g blandfärs
3/4 dl havregryn
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1/2 gul lök
1 ägg
1 msk smör att steka biffarna i

Blomkålsmos

1 blomkålshuvud (à ca 750 g)
2 dl crème fraiche
3/4 tsk salt
1 krm peppar

Råpicklade grönsaker

250 g blomkål
1/4 gurka
1/2 knippe rädisor
1/2 dl vitvinsvinäger
1 dl socker
2 dl vatten
2 msk finskuren dill

För alla

Gör glutenfri: använd ren havre.
Gör äggfri: uteslut ägg och tillsätt ca 1 msk potatismjöl per ägg.
Gör laktosfri: ersätt mjölk med vatten eller laktosfri mjölk, byt till laktosfri crème fraiche. Stek i laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt mjölk, smör och crème fraiche mot mjölkproteinfria alternativ.

Klimatanpassa

Till denna måltid passar också kycklingfärs istället för blandfärs vilket även minskar klimatpåverkan med 65 %.
Vill du minska klimatpåverkan ytterligare kan du byta crème fraiche 34 % mot lätt crème fraiche 15 %.

Gör så här

Tips

Ölbräserad lök: I stället för råriven lök, bryn 1/2 finhackad lök i smör. Strö över 1 tsk socker och låt det karamellisera. Häll på 1 dl mörkt öl. Låt koka in. Låt svalna. Rör ner i färssmeten (för 4 port).

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

19

Kommentarer

Charlotta

2012-09-21

Jättegott! Blomkålsmoset är helt ljuvligt, barnen åt också jättebra av det! De picklade grönsakerna blev en skön kontrast till allt det malda och lena. En ny favorit!

Annika

2012-09-05

Jag lade till stekt lök, kokt potatis och hoppade råpigglade grönsakerna. Blev väldigt gott och matigare.

Näringsvärde per portion

Energi 2703 KJ / 645 kCal
Fett 39 g
Salt 3.38 g
Kolhydrater 37 g
Protein 33 g
Läs mer om näringsvärden