Saftig citronkaka med blå vallmo
”Ja tack, en bit till!” Ingen säger nej till saftig citronkaka med vallmofrön. Särskilt inte när den är täckt med en söt florsockerglasyr. Grädda gärna citronkakan i en vacker form för, som bekant, man äter även med ögonen.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2014
Ingredienser
10 portioner
125 g rumsvarmt smör
1 msk finrivet citronskal
3 dl socker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl filmjölk (3 %)
3 msk färskpressad citronjuice
3 msk blå vallmofrön
finrivet citronskal till garnering
smör och ströbröd till formen
Glasyr
1 dl florsocker
1 msk färskpressad citronjuice
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1460 KJ / 349 kCal
Fett14 g
Salt0.4 g
Kolhydrater51 g
Protein4 g
Kommentarer
15 bitar ger 12 points per bit
Karin
2024-09-03Bakade tre såna här kakor till en studentfest, den blev så god! Jag bröade med riven kokos, och mätte inte citronskal och -saft utan använde bara det som blev av en hel citron. Då många på festen var glutenintoleranta bytte jag vetemjöl mot bovetemjöl då det är naturligt glutenfritt, och det funkade jättebra. Smaken blir lite annorlunda, lite nötigare och med bovetets lite beskare eftersmak. Funkar jättebra att frysa in då den behåller saftigheten även efter den är tinad, så gör man bara glasyren strax innan servering. Superlyckad!
Mia-carin
2024-06-07Supergod
Maud
2024-05-22