Saftig banankaka

Betyg 4.4 av 5.1387 personer har röstat
Receptet har 244 kommentarer
Saftig banankaka

Världens godaste banankaka! Det här är en god och saftig banankaka som vi är många som har som favorit till fikat - vuxna och barn. Smeten rör du enkelt ihop med mogna mosade bananer och hackad choklad. Ät som den är eller servera med vaniljglass för extra mums.

Saftig banankaka

Ingredienser

ca 12 bitar
75 g smör
smör eller matfett, samt ströbröd till formen
2 1/2 dl socker
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g blockchoklad
2 1/2 dl vetemjöl (2 1/2 dl motsvarar 150 g)
1 tsk bikarbonat

Till servering

glass
pekannötter

Gör så här

00:50:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

244 st
  • Glömde tillägga att jag hoppade över chokladen och kakan fick stå lite längre i ugnen, ca 10 min (totalt 65 min).

    Catherine

  • Otroligt god banankaka. Jag ändrade lite på receptet och tog hälften strösocker och hälften farinsocker och istället för två bananer så ökade jag på och använde tre bananer. Det blev galet gott!

    Catherine

  • Finns det något man kan ersätta mjölken med?

    Jennifer

    Hej Jennifer! Det går fint att ersätta mjölken med havredryck. Vänliga Hälsningar Leif

    ICA-köket

  • Jätte god. Har bakat den flera gånger.

    Ann-kristin

  • Jag delade inte på gulor och vitor utan vispade ihop hela äggen med 1,5 dl socker. La till 1 tsk bakpulver för att ”ersätta” vispade äggvitornas funktion. I övrigt följde jag receptet. Fungerade utmärkt. Blev mycket gott.

    Gabriela

  • Mycket bra recept! Jag hade två ”medelstora” bananer, blev super! Ska testa med kanel nästa gång, som jag såg i en av kommentarerna. Hade över- och undervärme. Räckte med 45 min.

    Sara

  • Otroligt bra. Jag följde receptet, men använde en springform och då blev tiden i ugnen kortare, typ 27-30 minuter. Man får hålla koll. Hade ljus bakchoklad. Bananerna som jag använde var inte övermogna. Åt den som den var. Väldigt saftig och väldigt god. Trodde nästan att den skulle bli för söt, men den blev en fullträff!

    Lina

  • Så bra recept! Vi kör övermogna bananer och drar ned på socker istället. Vi har testat massvis med olika smaker, ett exempel: kanel, valnötter och gräddfil istället för mjölk. Mycket bra och även jag som inte är vass i köket får alltid topp betyg för denna kaka!! Mums

    Hanna

  • Kakan blev väldigt saftig och god! Jag hade i 3 bananer och jag tror egentligen att det hade varit bättre med 2, som i receptet. Den blev lite i det lösare laget.

    Annie

  • Använder overmogna bananer som ger mer smak. Har börjat med 3 ägg, vet inte om det blir någon större skillnad. Alla jag känner är mycket förtjusta i denna kaka, bakar 1-2 per månad. Hinner sällan frysa in den, 😀

    Peter

Näringsvärde per bit

Näringsvärdet är beräknat per bit för 12 bitar och utan glass och nötter till servering.
Energi1003 KJ / 240 kCal
Fett9 g
Salt0.3 g
Kolhydrater36 g
Protein3 g

Testa liknande recept

  • Äppelknyte med lakritssmak
    Betyg 3.1 av 5.29 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Små pekanpajer
    Betyg 3.1 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Äppel- och plommonkompott
    Betyg 2.7 av 5.3 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Sockerkaka
    Betyg 2.9 av 5.148 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Halloumisallad
    Betyg 2.8 av 5.12 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Chapati
    Betyg 4.2 av 5.149 personer har röstat
    Receptet har 25 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad