Saftig banankaka

Världens godaste banankaka! Det här är en god och saftig banankaka som vi är många som har som favorit till fikat - vuxna och barn. Smeten rör du enkelt ihop med mogna mosade bananer och hackad choklad. Ät som den är eller servera med vaniljglass för extra mums.

Ingredienser
ca 12 bitar
75 g smör
smör eller matfett, samt ströbröd till formen
2 1/2 dl socker
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g blockchoklad
2 1/2 dl vetemjöl (2 1/2 dl motsvarar 150 g)
1 tsk bikarbonat
Till servering
glass
pekannötter
Gör så här
00:50:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Näringsvärdet är beräknat per bit för 12 bitar och utan glass och nötter till servering.
Energi1003 KJ / 240 kCal
Fett9 g
Salt0.3 g
Kolhydrater36 g
Protein3 g
Kommentarer
244 stGlömde tillägga att jag hoppade över chokladen och kakan fick stå lite längre i ugnen, ca 10 min (totalt 65 min).
Catherine
Otroligt god banankaka. Jag ändrade lite på receptet och tog hälften strösocker och hälften farinsocker och istället för två bananer så ökade jag på och använde tre bananer. Det blev galet gott!
Catherine
Finns det något man kan ersätta mjölken med?
Jennifer
Hej Jennifer! Det går fint att ersätta mjölken med havredryck. Vänliga Hälsningar Leif
ICA-köket
Jätte god. Har bakat den flera gånger.
Ann-kristin
Jag delade inte på gulor och vitor utan vispade ihop hela äggen med 1,5 dl socker. La till 1 tsk bakpulver för att ”ersätta” vispade äggvitornas funktion. I övrigt följde jag receptet. Fungerade utmärkt. Blev mycket gott.
Gabriela
Mycket bra recept! Jag hade två ”medelstora” bananer, blev super! Ska testa med kanel nästa gång, som jag såg i en av kommentarerna. Hade över- och undervärme. Räckte med 45 min.
Sara
Otroligt bra. Jag följde receptet, men använde en springform och då blev tiden i ugnen kortare, typ 27-30 minuter. Man får hålla koll. Hade ljus bakchoklad. Bananerna som jag använde var inte övermogna. Åt den som den var. Väldigt saftig och väldigt god. Trodde nästan att den skulle bli för söt, men den blev en fullträff!
Lina
Så bra recept! Vi kör övermogna bananer och drar ned på socker istället. Vi har testat massvis med olika smaker, ett exempel: kanel, valnötter och gräddfil istället för mjölk. Mycket bra och även jag som inte är vass i köket får alltid topp betyg för denna kaka!! Mums
Hanna
Kakan blev väldigt saftig och god! Jag hade i 3 bananer och jag tror egentligen att det hade varit bättre med 2, som i receptet. Den blev lite i det lösare laget.
Annie
Använder overmogna bananer som ger mer smak. Har börjat med 3 ägg, vet inte om det blir någon större skillnad. Alla jag känner är mycket förtjusta i denna kaka, bakar 1-2 per månad. Hinner sällan frysa in den, 😀
Peter