Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Saffranslax med apelsin- och grönpepparmajonnäs

Saffranslax är lika gott året runt! Skär laxen i kuber innan du kokar den. Servera sedan ihop med en klick apelsin- och grönpepparmajonnäs. Garnera gärna med en dillkvist!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lax: Skär laxen i kuber, ca 3x3 cm.
  2. Skala och skiva löken. Skala och skär moroten i tunna skivor.
  3. Blanda lök, morot, salt, socker, ättika, vatten, dillfrö och saffran i en kastrull och koka upp. Häll den kokande lagen direkt över laxen. Täck formen med plastfolie och låt svalna i rumstemperatur. Förvara laxen i lagen i kylskåp.
  4. Majonnäs: Lägg äggula, senap, vinäger, salt, peppar och grönpeppar i en skål.
  5. Blanda ihop allt med en elvisp. Tillsätt oljan droppvis. Skölj apelsinen, riv skalet fint och pressa ur saften. Rör ner apelsinskal och -saft. Låt gärna stå en stund före serveringen.
  6. Lyft upp laxkuberna ur lagen och lägg dem på ett uppläggningsfat. Lägg lite lök och morot på varje kub. Toppa med majonnäs och garnera med dill.

För alla

Rätten är fri från gluten, mjölkprotein och laktos.
Gör äggfri: köp en äggfri majonnäs som smaksätts med grönpeppar, apelsinsaft och apelsinskal enligt ovan.

Tips

Grundreceptet är provlagat för 4 portioner men passar även för 8 bufféportioner.

Ingredienser

Portioner: 4
Lax
  • 600 g skinnfri laxfilé
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ättiksprit
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk dillfrö
  • 1/2 g saffran
Majonnäs
  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 1/2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar (från pepparkvarnen)
  • 1 tsk finhackad inlagd grönpeppar
  • 2 dl raps- eller matolja
  • 1 tsk färskpressad apelsinsaft
  • 1 tsk rivet apelsinskal
Till garnering
  • dill
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3274 kJ / 782 kCal