UNDER 45 MIN | Medel

Saffranskladdkaka med mandelmassa

Saffranskladdkaka med mandelmassa är en variant av kladdkaka som passar perfekt till jul. Saffranet och mandelmassan ger en härligt kladdig kaka med en julig och rund smak. Självklart kan du justera kladdigheten med antal minuter i ugnen.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Smöra och bröa en form med avtagbar kant ca 24 cm i diameter (för 8 bitar).
  3. Blanda socker, mjöl, vaniljsocker och salt i en bunke. Rör ner äggen.
  4. Riv mandelmassan och vänd ner den i smeten.
  5. Smält margarinet och rör i saffranet. Rör ner saffransblandningen i smeten (se till att skrapa ur kastrullen med slickepott så all saffran kommer med).
  6. Häll smeten i formen och ställ in mitt i ugnen. Grädda i 18-23 minuter beroende på hur kladdig du vill ha kakan.
  7. Servera ljummen eller kall med bär och grädde.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett och mjölkproteinfri vispbar grädd ersättningsprodukt till servering.

Recept och bild i samarbete med Milda.

Ingredienser

Portioner: 8 bitar
  • ca 1 msk flytande matfett (till formen)
  • ca 1/2 dl ströbröd (till formen)
  • 3 dl strösocker
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 3 ägg
  • 100 g mandelmassa
  • 150 g margarin
  • 2 förp saffran (à 0,5 g)
Till servering
  • bär eller sylt
  • vispbar matlagningsgrädde