Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Saffransgrottor med lingon eller hallon

Saffransgrottor är spröda, små kakor med saffran och syltfyllning. Låt degen vila i kylen innan du bakar ut den så går det enklare. Rulla kakorna som små bollar och gör en grop i dem. Lägg en klick rårörda lingon eller hallon i dem. Gott!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 28 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Stöt saffranet i en mortel med 1 msk av sockret (för 28 st). Blanda samman resten av sockret med det stötta saffranet, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt ihop till en deg, gärna i matberedare. Låt degen vila en liten stund i kylen så blir den lättare att hantera. 
  3. Sätt formarna på en plåt. Forma degen till valnötsstora bollar och lägg dem i formarna. Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i bären.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt kallna på galler.

För alla

Kakorna är fria från ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot glutenfritt finmjöl.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.

Näringsberäkningen är beräknad per styck.

Ingredienser

Portioner: 28 st
  • 1/2 g saffran
  • 1 dl strösocker
  • 4 1/2 dl vetemjöl (4 1/2 dl motsvarar 270 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g smör eller margarin
  • portionsformar till mindre bröd
Fyllning
  • 4 msk rårörda lingon eller hallonsylt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 429 kJ / 103 kCal